Vår fantastiska planet

Intelligen­s.....................................

- Matthew Bolton

Vår förmåga att förstå hur saker fungerar har gjort att vi kan skapa de verktyg vi behöver för att uppnå nästan vad som helst. Men vi skrapar ännu bara på ytan av den mänskliga intelligen­sens potential.

Trots att vår art har existerat under endast en kort stund av jordens historia är mänsklig intelligen­s en av de mest inflytelse­rika faktorerna för planetens utveckling i dag.

När vi säger intelligen­s menar vi förmågan att tänka logiskt, abstrakt och med självmedve­tenhet – vår förmåga att lösa problem, lära oss saker och kanske viktigast av allt: att tydligt kunna kommunicer­a vår kunskap. Vår förståelse för komplexite­ten i det som finns omkring oss har lett till skapandet av de sociala strukturer och industrial­iseringen som har format världen.

Det finns ingen definitiv förklaring till varför mänsklig intelligen­s har utvecklats och blivit så avancerad jämfört med andra äldre arter, men många tror att det beror på vår sociala natur. En teori är att när människan började röra sig i större grupper utvecklade­s intelligen­sen för att hjälpa oss att hantera dessa ständigt växande flockar. De intelligen­tare var bättre på att använda sin status i gruppen för att få mat och skydd. Med andra ord handlade det om att de som anpassade sig bäst överlevde – de som var intelligen­tast.

Vissa tror emellertid att intelligen­sen är för komplex för jägare-samlarens grundlägga­nde behov, så det är osannolikt att det skulle handla om en grundlägga­nde överlevnad­smekanism.

Istället kan syftet ha varit att locka det motsatta könet till parning. Det finns många parasiter och sjukdomar som kan sänka människans mentala förmåga, så intelligen­s kan ha visat på önskvärda gener för reprodukti­on.

Detta är dock inte alla forskare överens om, vissa invändning­ar lyder att livet som jägare-samlare inte krävde några högre nivåer av intelligen­s. Teorin om Tobakatast­rofen går ut på att ett enormt orsakade nedkylning av icke-tropiska områden på jorden, vilket minskade den individer. Bara de som var intelligen­ta nog att lyckas anpassa sig och utveckla nya tekniker för att skaffa föda och skydd kunde överleva under de nya förhålland­ena.

Man tror också att intelligen­sen blev allt viktigare i och med att vi utvecklade­s – särskilt social intelligen­s. När vi lärde oss

att bruka jorden var komplexa färdighete­r som kommunikat­ion viktiga för att sprida kunskap. De som behärskade detta blev dominerand­e och i slutändan avgörande för samhällets överlevnad och tillväxt.

Intelligen­stest

Precis som det finns många idéer om hur vår intelligen­s har utvecklats, finns det många teorier om exakt vad som bör definiera den moderna människans intelligen­s. Vi använder standardis­erade tester för att mäta IQ – bland annat genom rumslig medvetenhe­t och igenkännin­g – i ett försök att kvantifier­a intelligen­s, och även om IQ har visat sig kunna förutsäga framgång i utbildning och sysselsätt­ning någorlunda tillförlit­ligt är det något som kan förändras över tid. Den genomsnitt­liga IQ-poängen i dag är cirka 15 poäng högre än för 50 år sedan Möjligen – det har visat sig att näringsniv­åerna under hjärnans tidiga utveckling kan påverka individen, så en övergripan­de förbättrin­g av näringsint­aget kan leda till att vi generellt sett blir mer intelligen­ta.

Det kan också vara så att vi inte är smartare utan bara har blivit bättre på de typer av tester som används för att mäta IQ. Det har visat sig att bättre utbildning kan leda till högre IQ-poäng, så förbättrin­gar i

”Den genomsnitt­liga IQ-poängen i dag är cirka 15 poäng högre än för 50 år sedan.”

skolan och en mer stimuleran­de miljö för barnen kan öka den genomsnitt­liga poängen något. Det har också lagts fram att dagens moderna liv kräver mer av den typ av abstrakta problemlös­ningar som ingår i IQ-tester.

Omständigh­eterna är viktiga

En persons intelligen­snivå är inte skriven i sten. Den förändras över tid, vanligtvis med en topp i barndomen. Vi vet att både levnadsmil­jön och det genetiska arvet påverkar intelligen­sen, men vi vet inte hur viktig var och en av faktorerna är. Även om den genomsnitt­liga IQ-nivån stiger har man sett svackor på senare tid. De tros bero på att datoranvän­dande och tv-tittande i vissa fall har tagit över läsning och samtal. Sammantage­t visar det att vår uppmätta IQ kan manipulera­s, både genom att öva på färdighete­r som ingår i testet eller genom brist på övande. Testerna som används är inte heller universiel­la. I många tester används system för att ordna informatio­nen – exempelvis matriser, kolumner och rader – som är bekanta för människor med en västerländ­sk utbildning, men inte nödvändigt­vis för människor från andra kulturer vilket är en betydande nackdel för dem.

Olika kulturer kan också utmärka sig vid olika typer av test – västerlänn­ingar klarar sig kanske bättre vid visuella tester på grund av vår användning av datorer medan medlemmar från en kultur där språk är det viktigaste mediet kan göra bättre ifrån sig i verbala moment. En av de viktigaste sakerna vi kan göra med vår intelligen­s är att inse dess begränsnin­gar och uppskatta alla olika former den kommer i.

 ??  ??
 ??  ?? De flesta har högre IQ som barn än som vuxna, så det är viktigt med tidig stimulans.
De flesta har högre IQ som barn än som vuxna, så det är viktigt med tidig stimulans.
 ??  ?? Det är möjligt att människans intelligen­s utvecklade­s för att hjälpa våra förfäder att leva i samhällen snarare än i små grupper.
Det är möjligt att människans intelligen­s utvecklade­s för att hjälpa våra förfäder att leva i samhällen snarare än i små grupper.
 ??  ?? ”De som var intelligen­tare var bättre på att använda sin status i gruppen för att få mat och skydd. Med andra ord handlade det om att de som anpassade sig bäst överlevde.”
”De som var intelligen­tare var bättre på att använda sin status i gruppen för att få mat och skydd. Med andra ord handlade det om att de som anpassade sig bäst överlevde.”
 ??  ??
 ??  ?? Schackmäst­are brukar vara mycket intelligen­ta – de kan förutsäga drag och skapa helt nya strategier.
Schackmäst­are brukar vara mycket intelligen­ta – de kan förutsäga drag och skapa helt nya strategier.
 ??  ?? Denna grottmålni­ng visar samarbete mellan tidiga människor och deras förmåga att kommunicer­a genom konst.
Denna grottmålni­ng visar samarbete mellan tidiga människor och deras förmåga att kommunicer­a genom konst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden