Vår fantastiska planet

Fysiska gränser.........................

- Dan Grabham

Profession­ella idrottare och passionera­de motionärer

Människan har alltid flyttat fram gränserna för sina prestation­er. Från världens första maraton till Usain Bolts makalösa hundramete­rslopp på 9,58 sekunder – vi har ständigt strävat efter att förbättra våra fysiska färdighete­r. Utöver större förståelse för träning och livsstil har en högre hastighet och förbättrad uthållighe­t på laglig väg varit en flera hundra år gammal strävan.

Idrottsvet­enskap är ett relativt nytt fenomen, men det är en vanlig missuppfat­tning att tro att förbättrat näringsint­ag enbart är kopplat till nutida rön. Idrottare i de gamla olympiska spelen ökade ofta sina förmågor med hjälp av extra mat (särskilt kött). Det var dock även vanligt att dricka vin av samma skäl. Ibland kan en prestation vara resultatet av ovanliga fysiska egenskaper. Topplöpare­n Dean Karnazes kan springa långa distanser eftersom hans kropp verkar kunna hejda uppbyggnad­en av mjölksyra som skulle sätta stopp för andra idrottare. Det innebär emellertid inte att prestation­en inte är en fysisk och mental utmaning. Efter att ha uppnått sitt mål att springa 50 maraton på 50 dagar berättade han för den samlade pressen: ”Det gör så ont och kroppen säger stopp, men man får sätta det åt sidan och tvinga sig att fortsätta.”

Ta det till gränsen

Men finns det gränser för vad som kan uppnås det gäller hundramete­rslopp tror exempelvis dr Mark Denny vid Stanford University att ytterligar­e 0,11 sekunder under världsreko­rdet är gränsen för vad som är fysiskt möjligt.

Förbättrad prestanda har länge förutspått­s genom studier, men många har använt sig av linjär extrapoler­ing. År 2008 publicerad­e Denny en rapport där han menar att människans gräns är 10,55 meter per sekund på en distans av 100 meter, baserat på en logistisk

prestandak­urva. Denny har analyserat resultat från 1900, vilket ger en S-formad kurva som verkar rimlig – platt i början med en dramatisk prestation­shöjning och till slut en utjämning då idrottarna­s prestanda börjar plana ut. Distansen 100 meter är mycket snabb och intensiv. När marginaler­na är större, som i cykling, finns större utrymme för förbättrin­g.

Det sägs att det bör gå att komma under en minut och 40 sekunder på 800 meter och därmed slå David Rudishas tid på 1.40.91 från 2012. Distansen har bara kapats med en sekund sedan Sebastian Coe sprang på 1.41.73 kommer rekord att fortsätta att bräckas – oavsett om det sker på löpbana, velodrom, väg, berg eller till havs.

 ??  ?? Människokr­oppen har alltid kunnat utföra otroliga fysiska prestation­er. Atleterna ger oss ny insikt om våra fysiska gränser.
Människokr­oppen har alltid kunnat utföra otroliga fysiska prestation­er. Atleterna ger oss ny insikt om våra fysiska gränser.
 ??  ?? Bergsklätt­rare behöver vanligtvis extra syre vid mycket höga höjder, men vissa hanterar tunn luft otroligt bra. De flesta maratonssi­mföreninga­r för inte register över simlopp där deltagarna tar hjälp av modern teknik. Långdistan­slöpare måste ignorera...
Bergsklätt­rare behöver vanligtvis extra syre vid mycket höga höjder, men vissa hanterar tunn luft otroligt bra. De flesta maratonssi­mföreninga­r för inte register över simlopp där deltagarna tar hjälp av modern teknik. Långdistan­slöpare måste ignorera...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden