Vår fantastiska planet

De äldsta livsformer­na ..........

- Andrew Gregory

De här livsformer­na har gjort det –

Människans livslängd har ökat allt mer under det senaste århundrade­t. Men samtidigt som vi lever längre än de flesta varelser runt omkring oss, som katter, hundar och boskap, ligger vi långt efter jättesköld­paddan. Den äldsta man känner till, Adwaitya, dog 225 år gammal på ett zoo i Indien och är det äldsta dokumenter­ade landdjuret.

Old Tjikko

Hur imponerand­e det än är så är det ingenting jämfört med träd som kan bli tusentals år gamla. Den äldsta kända organismen på jorden är faktiskt svensk.

Fulufjälle­t i Dalarna. Den upptäcktes av en forskare som döpte trädet till Old Tjikko efter sin bortgångna hund.

Sin ålder till trots är Old Tjikko inte så mycket att se på. Den är bara fem meter hög och är ganska tunn jämfört med med de gigantiska redwood-träden i Kalifornie­n eller Storbritan­niens gamla ekar. Det som gör Old Tjikko så speciell döljer sig under marken: dess rotsystem. Radiokarbo­ndatering har avslöjat att den äldsta roten Granar kan klona sig och Old Tjikko har gjort det tre gånger. Dessa rötter är 9 000, 5 660 respektive 375 år gamla.

 ??  ?? Jättesköld­paddan kan leva i hundratals år, men de äldsta organismer­na på
planeten är växter. ”Den äldsta kända organismen på                                  som står på Fulufjälle­t i Dalarna.”
Jättesköld­paddan kan leva i hundratals år, men de äldsta organismer­na på planeten är växter. ”Den äldsta kända organismen på som står på Fulufjälle­t i Dalarna.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden