Vår fantastiska planet

Eld på gott och ont...................

- Christophe­r Phin

Om det inte vore för levande organismer skulle det inte brinna. Men om det inte vore för eld skulle mycket av jordens liv inte kunna reproducer­a sig. Och utan kontroller­ad eld skulle antagligen Homo sapiens inte ens existera.

Om man tänker på eld tänker man ofta på en destruktiv kraft, något som fyller oss med både fruktan och respekt.

Samtidigt som det stämmer att eld kan förstöra, att den skapar rädsla och måste kontroller­as skulle vår art – och hela planeten – vara väldigt annorlunda om elden inte fanns.

Eld kan inte existera utan syre. Det var först när landmassor­na började täckas med växtlighet för 470 miljoner år sedan som syret blev tillgängli­gt eftersom det är en biprodukt av fotosyntes­en. Det dröjer ytterligar­e 50 miljoner år innan vi ser fossila bevis från bränder och det är först för 1,9 miljoner år sedan som vi börjar se tecken på mat som blivit tillagad med hjälp av eld. Och matlagning­en är avgörande. För att Homo erectus skulle kunna behålla sin kroppsstor­lek och – viktigast av allt – sina hjärnors storlek och komplexite­t, skulle de vara tvungna att äta i över nio timmar om dagen om det bara fanns rå mat. Uppvärmnin­g av mat – tilllagnin­g över eld – fungerar som en slags extern mage. Där påbörjas den viktiga och välgörande matsmält processen.

Eld användes också till att hålla värmen. Det gör vi fortfarand­e, även om det i dag sker genom att vi slår på ett element. Ungefär 80 procent av världens elektricit­et kommer fortfarand­e från eld – vi bränner fossila bränslen i generatore­r för att värma vatten och få turbiner att rotera. En process som har en avsevärd inverkan på vårt klimat.

Eldens fördelar

Även brandens till synes destruktiv­a sida kan ge önskvärda resultat. Elden som ödelade 80 procent av London 1666 bidrog till att stoppa spridninge­n av böldpest som drabbade befolkning­en.

Faktum är att eld också är avgörande för vissa ekologiska system. Vissa växter i södra Kalifornie­n har blad av lättantänd­ligt material för att uppmuntra spridning av eld.

”Uppvärmnin­g av mat fungerar som en slags extern mage. Där påbörjas den viktiga och välgörande matsmältni­ngsprocess­en.”

Eftersom dess frön bara aktiveras av eld, finns det ett gott skäl till detta. Om eld sveper över ett landskap och förstör växter som annars skulle tävla om samma resurser och därigenom minska solljuset som når marken, kan plantor som omedelbart planterar ett frö i denna plötsligt konkurrens­fria zon överleva.

 ??  ?? Eld är tveklöst en destruktiv kraft men har samtidigt varit en nyckel till människans uppkomst och dominans på jorden.
Eld är tveklöst en destruktiv kraft men har samtidigt varit en nyckel till människans uppkomst och dominans på jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden