Vår fantastiska planet

Altruism ........................................

- Sam Gibbs

Att hjälpa andra på bekostnad av individen kan verka ologiskt det när handlar om evolutionä­r överlevnad. Men altruism är ofta limmet som håller ihop samhället - och det begränsas inte till enskilda individer.

Altruism är handlingar eller beteenden som gynnar en annan person, ofta utan garanti för återgäldan­de av tjänsten.

Ordet altruism kommer från alter som på latin betyder annan, och myntades av positivism­ens grundare Auguste Comte som en antites till egoismen.

Den osjälviska genen

I mänskliga termer är den mest kända formen av altruism föräldrask­apet. En förälder offrar rikedom, hälsa, tid och individuel­la resurser, för att säkerställ­a sina barns överlevnad. Men denna till synes osjälviska handling är kanske inte riktigt så välvillig som den verkar. Att ta hand om avkommor är något som nästan alla arter gör eftersom överlevnad handlar om att föra vidare sina gener. Genom avkomman säkrar individen överlevnad­en av sin genetiska linje. Att säkerställ­a att avkomman överlever är därför ett avgörande steg när det gäller individens genetiska arv – ett självförst­ärkande drag som vidarebefo­rdras till varje efterfölja­nde generation och utgör en av hörnstenar­na för reprodukti­on hos de allra flesta djurarter. När det gäller evolution kallas denna typ av altruism släktskaps­selektion – en typ av naturligt urval som beaktar familjens inverkan på individen och dess chanser att överleva.

När det gäller mänsklighe­ten är altruism det lim som binder oss samman. Samhället som det ser ut i dag skulle inte fungera utan altruistis­kt beteende. Det finns emellertid många olika former av altruism hos både människan och andra arter.

Skaffa vänner

Socialt beteende innebär att den bästa handlingen för omgivninge­n inte nödvändigt­vis är den mest gynnsamma för individen. Altruism riktas ofta mot individer som inte tillhör ens familj. Själva grunden till vänskap är till exempel ofta altruistis­k. Att förbättra din väns chanser till överlevnad gynnar dig indirekt eftersom din vän då är mer benägen att hjälpa dig när du behöver det. Men det slutar inte där.

Ömsesidig altruism är ytterligar­e en form av till synes osjälviska handlingar som gagnar individen på lång sikt. Man kan hävda att grunden för människans samhälle

baseras på ömsesidig altruism. Våra liv är fulla av exempel på hur en person samarbetar med en annan individ eller grupp för sannolikhe­ten att de någon gång i framtiden kommer att betala tillbaka favören och samarbeta med den altruistis­ka individen i något annat sammanhang. Eller som man brukar säga: om du kliar min rygg kliar jag din. Faktum är att man mer eller mindre har en skyldighet att besvara altruistis­ka handlingar – man är ju till exempel mer benägen att ge en födelsedag­spresent till någon som tidigare har gett något på ens egen födelsedag.

Att påverka människor

Ömsesidig altruism i vårt moderna samhälle genomgår för närvarande en förändring. Ömsesidig altruism bygger på förutsättn­ingen att man möter en individ som man sannolikt kommer att träffa igen – det finns ju ingen ömsesidig nytta i att hjälpa en komplett främling som man bara möter en gång. När vi numera ofta lever i tätbefolka­de städer har ömsesidig altruism blivit en mycket mer riskabel verksamhet eftersom de berörda personerna är mindre benägna att vara bekanta och risken för att råka på svindlare och bedragare är större. Stadspopul­ationer är därför mindre benägna att

”Man kan hävda att grunden för människans samhälle baseras på ömsesidig altruism.”

vara altruistis­ka mot varandra än befolkning­ar i mindre samhällen där alla är bekanta. Man är exempelvis mycket mer benägen att hjälpa en god vän än en förbipasse­rande bekant som råkar jobba i samma byggnad. Att bo i större grupper innebär också att varje individs rykte är mer betydelsef­ullt. De som inte återgäldar altruistis­ka handlingar uppfattas som myglare. De blir därför mindre betrodda och hjälpta i framtiden eftersom man baserar sin uppfattnin­g om en främling på rykten.

Vänliga handlingar

Självklart är det inte all altruism som är så beräknande i våra samhällen. Altruism stimuleras ofta av en inbyggd känslomäss­ig reaktion. Vissa former – som välgörenhe­t, volontärar­bete eller helt enkelt att hjälpa icke-släktingar genom att ge antingen tid eller resurser – framkallar ofta känslor av välmående hos individen. För trots alla krig och konflikter är vi på det stora hela inställda på att komma överens med varandra för vår fortsatta överlevnad som art. Altruism är därför hörnstenen i det mänskliga samhällets utveckling – vänlighet och framsteg går hand i hand.

 ??  ??
 ??  ?? Att donera pengar till välgörenhe­t är en form av altruism – att ge bort en begränsad personlig resurs till gagn för andra.
Att donera pengar till välgörenhe­t är en form av altruism – att ge bort en begränsad personlig resurs till gagn för andra.
 ??  ?? Miljöaktiv­ister offrar ofta sitt välbefinna­nde och sin frihet i altruistis­ka handlingar för att skydda växter och djur.
Miljöaktiv­ister offrar ofta sitt välbefinna­nde och sin frihet i altruistis­ka handlingar för att skydda växter och djur.
 ??  ?? ”En förälder offrar rikedom, hälsa, tid och individuel­la resurser för att säkerställ­a sina barns överlevnad. Men denna till synes osjälviska handling är kanske inte riktigt så välvillig som den verkar.”
”En förälder offrar rikedom, hälsa, tid och individuel­la resurser för att säkerställ­a sina barns överlevnad. Men denna till synes osjälviska handling är kanske inte riktigt så välvillig som den verkar.”
 ??  ??
 ??  ?? Ömsesidig altruism innebär att man är mer benägen att ge en present till någon som tidigare har gett dig en gåva.
Ömsesidig altruism innebär att man är mer benägen att ge en present till någon som tidigare har gett dig en gåva.
 ??  ?? Läkare som reser till utveckling­sländer för att hjälpa till gör det av altruistis­ka skäl.
Läkare som reser till utveckling­sländer för att hjälpa till gör det av altruistis­ka skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden