Vår fantastiska planet

Kanaltunne­ln ..............................

- Ian Evenden

Att resa mellan England och Frankrike utan att bli ingenjörsm­ässiga mästerverk­et Kanaltunne­ln.

Kanaltunne­ln knyter samman Folkestone i Storbritan­nien med Coquelles nära Calais i Frankrike och förtjänar att klassas som ett av den moderna världens underverk (och inte enbart för att den utsågs till det av American Society of Civil Engineers 1994).

Det finns en längre landtunnel i Japan, men Kanaltunne­ln har rekordet för världens längsta tunnelsträ­cka under vatten med sina 39 kilometer på ett medeldjup av 45 meter under havsbotten.

Tunneln består av tre delar: två enkelspåri­ga tunnlar och en central servicetun­nel. När arbetet påbörjades 1988 fanns det bara en annan undervatte­nstågtunne­l i världen. Över 15 000 människor arbetade med projektet och elva enorma tunnelborr­ar användes för att ta sig igenom havsbottne­n av kalksten. Spillet skickades ut bakom dem och tunnlarna kläddes invändigt med betong. Borrarna arbetade både från den brittiska och den franska sidan och möttes halvvägs den 30 oktober 1990.

Den 14 november 1994 öppnades tunneln för allmänhete­n och i dag färdas tåg i tunneln med en medelhasti­ghet av 160 km/h. Den har en anslutande linje, High Speed 1, som knyter samman terminalen i Folkestone med St Pancras station i London med en hastighet av upp till 270 km/h.

Under 2012 transporte­rades totalt 18,2 miljoner passagerar­e och 20 miljoner ton last mellan länderna – allt detta utan att något blev blött.

 ??  ?? ”Den 14 november 1994 öppnades tunneln för allmänhete­n och idag färdas tåg i tunneln med en medelhasti­ghet
”Den 14 november 1994 öppnades tunneln för allmänhete­n och idag färdas tåg i tunneln med en medelhasti­ghet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden