Vår fantastiska planet

Electricit­et ...................................

- Catherine Emma Ellis

Vår förmåga att förstå, skapa och kontroller­a elektricit­et gör att vi lägger i högsta växel när det gäller tekniska framsteg.

F de antika grekerna att bärnsten som gnuggades mot djurpäls kunde dra till sig damm och andra småpartikl­ar.

Det var ett av de första tillfällen­a som människan kom i kontakt med elektricit­et, men det dröjde länge innan den blev en del av vår vardag. Elektricit­et är överföring av energi från en plats till en annan, men den kan bara röra sig genom vissa material. För att begripa varför måste vi förstå strukturen hos de atomer som utgör de ledbara ämnena.

Varje atom består av en kärna som är ett kluster av positivt laddade partiklar som kallas protoner och neutrala partiklar som kallas neutroner. Denna kärna är omgiven av ett skal av negativt laddade partiklar som kallas elektroner. I material som leder elektricit­et bra, som koppar, är inte alla elektroner starkt bundna till kärnan, utan kan flytta sig från en atom till en annan. De kallas för fria elektroner.

Plus och minus

Om en atom förlorar några av sina fria elektroner får den en positiv laddning. Fria elektroner kommer att försöka ta sig dit för att neutralise­ra den. När de flyttar på sig bär de med sig en negativ laddning, det vill säga: elektrisk ström.

Andra material, som glas och gummi, leder inte elektricit­et bra eftersom deras elektroner inte kan flytta omkring. De kallas för isolatorer. Fenomenet som grekerna upptäckte var resultatet av en statisk elektrisk laddning som skapas när isolerande föremål gnids mot varandra. Då får vissa atomer elektroner och blir negativt laddade, medan andra förlorar elektroner och blir positivt laddade. Ett föremåls statiska laddning neutralise­ras när det placeras i närheten av ett ledande material eller ett material med en motsatt laddning som gör det möjligt för elektroner­na att flytta sig.

 ??  ?? En elektrisk krets bildas när elektroner rör sig mellan atomer av ett ledande material som flyttar en negativ laddning mellan sig.
En elektrisk krets bildas när elektroner rör sig mellan atomer av ett ledande material som flyttar en negativ laddning mellan sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden