Vår fantastiska planet

Antikens sju underverk ..........

- Graham Barlow

Den antika världen bjöd på sevärdhete­r som var så makalösa att de sedan kallades ”världens sju underverk”. Vi besöker dem och ser hur de står sig mot dagens tekniska underverk.

Den grekiske historiker­n Herodotus (484–425 f.Kr.) älskade listor.

Han och forskaren Kallimacho­s från Kyrene listade sju sevärdhete­r som antikens resenärer rekommende­rades att besöka vid sina resor runt Medelhavet. Deras skrifter har gått förlorade, men deras listor – som redigerade­s en smula under medeltiden – anses vara den definitiva guiden till antikens sju underverk. Den äldsta existerand­e listan finns i en dikt av den grekiskspr­åkige poeten Antipatros från Sidon och är daterad till omkring 140 f.Kr. Han döpte sex av de sju underverke­n och var extra svag för Artemistem­plet: ”Jag har betraktat Babylons ogenomträn­gliga murar längs vilka stridsvagn­arna kör ikapp och Zeus vid Alphaeus bräddar. Jag har sett de hängande trädgårdar­na och kolossen av Helios, de stora människosk­apade bergen i form av höga pyramider och Mausollos gigantiska grav. Men då jag såg Artemis heliga hus som sträcker sig mot himlen föll de övriga i skugga, ty solen själv har aldrig sett dess like utanför Olympus.”

Det har förekommit olika uppfattnin­gar

om vilka världens sju underverk är, men de har alltid varit sju. Man tror att antalet har att göra med att antikens gudar var förtjusta i siffran sju, den ansågs represente­ra perfektion och stod också för det kända antalet himlakropp­ar (fem planeter samt solen och månen).

Lyckotalet sju

Det handlar också om kulturell påverkan i hög utsträckni­ng. Geografisk­t ligger de alla i Medelhavso­mrådet och man kan tycka att sevärdhete­r i andra delar av världen som terrakotta­armén i Xian, Shaanxi-provinsen (sida 12), kinesiska muren (sida 34) eller Stonehenge i England (sida 32) också förtjänar att inkluderas på listan över den antika världens underverk.

Den etablerade listan är dessutom högst subjektiv – fem av de sju underverke­n är grekiska prestation­er. Undantagen är Cheopspyra­miden och Babylons hängande trädgårdar. De övriga fem är Zeusstatyn i Olympia, Artemistem­plet i Ephesus, mausoleet i Halikarnas­sos, kolossen på Rhodos och fyrtornet på Faros.

Intressant nog har endast ett underverk (Cheopspyra­miden) överlevt, vilket har fått vissa forskare att ifrågasätt­a förekomste­n av vissa av de övriga och ett i synnerhet. Det finns ingen dokumentat­ion om Babylons hängande trädgårdar i den babylonisk­a historiens skrifter. Många historiker misstänker att de häpnadsväc­kande trädgårdar­na inte är något annat än en poetisk fiktion.

När det gäller de andra underverke­n finns det dock fortfarand­e spännande glimtar av vad som en gång existerade. Ta Artemistem­plet till exempel – trots att templet förstördes av goterna redan år 268 eKr. finns delar av konstrukti­onen kvar än i dag. En imponerand­e pelargrund som skapades vid en ombyggnati­on under 400-talet finns att beskåda på British Museum i London.

”Listan är dessutom högst subjektiv – fem av de sju underverke­n är grekiska.”

Bara ruiner kvar

När det gäller de övriga underverke­n – om de inte har förstörts av människor har naturkatas­trofer tagit hand om den saken. Både kolossen på Rhodos och mausoleet i Halikarnas­sos förstördes av jordbävnin­gar. Om man besöker platsen för mausoleet i dag, i Bodrum i Turkiet, är marken fortfarand­e beströdd med mursten.

Att ha beskådat dessa underverk i all sin prakt måste ha varit hisnande. Cheopspyra­miden var ursprungli­gen täckt av släta, vita kalkstenbl­ock, placerade med kirurgisk precision. Dessa är nu nästan borta. Den ska också ha krönts med en toppsten, eventuellt täckt i guld, som gnistrade och sken i den egyptiska solen. Zeusstatyn i Olympia var så imponerand­e att Dio Crysostomo­s, en besökare år 97 e.Kr., ska ha sagt: ”Om en man med ett hjärta tyngt av sorg står framför statyn kommer han att glömma bort sina sorger.”

Det är först i modern tid som vi har kunnat börja bygga större konstrukti­oner än dessa makalösa underverk. Men de forntida underverke­n lever vidare som lysande exempel på människans uppfinning­srikedom och som enastående byggnadsko­nstruktion­er som än idag imponerar på moderna ingenjörer.

 ??  ?? Illustrati­on av mausoleet i Halikarnas­sos. Det byggdes åt Mausolus, härskare över det persiska riket, av hans fru Artemisia II från Karien.
Illustrati­on av mausoleet i Halikarnas­sos. Det byggdes åt Mausolus, härskare över det persiska riket, av hans fru Artemisia II från Karien.
 ??  ?? Dessa ruiner är allt som finns kvar av Artemistem­plet i Efesos, nuvarande Turkiet.
Dessa ruiner är allt som finns kvar av Artemistem­plet i Efesos, nuvarande Turkiet.
 ??  ?? ”Att ha beskådat dessa underverk i all sin prakt måste ha varit hisnande. Cheopspyra­miden var ursprungli­gen täckt av släta, vita kalkstenbl­ock, placerade med kirurgisk precision.” Den 4 500 år gamla Cheopspyra­miden i Giza är tveklöst det äldsta av de...
”Att ha beskådat dessa underverk i all sin prakt måste ha varit hisnande. Cheopspyra­miden var ursprungli­gen täckt av släta, vita kalkstenbl­ock, placerade med kirurgisk precision.” Den 4 500 år gamla Cheopspyra­miden i Giza är tveklöst det äldsta av de...
 ??  ??
 ??  ?? Många tror att kolossen från Rhodos ( (en en staty föreställa­nde den grekiska titanen Helios) tjänade som inspiratio­n åt Frihetsgud­innan.
Många tror att kolossen från Rhodos ( (en en staty föreställa­nde den grekiska titanen Helios) tjänade som inspiratio­n åt Frihetsgud­innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden