Vår fantastiska planet

Djurens synsinne ......................

- Tim Hardwick

Synsinnet är avgörande när det gäller överlevnad­en för de flesta djur. Faktum är att ögat är det mest komplexa och raffinerad­e organet näst efter hjärnan.

Det beror på att naturen har finslipat synsinnet sedan förkambris­k tid - alltså i cirka 600 miljoner år.

Enligt forskare var det små havsvarels­er, hydras, som var först med att utveckla ljuskänsli­ga celler. Det handlade inte om specialise­rade visuella organ, utan de satt i munnen som hjälpmedel för att söka efter byten (vissa djur äter tydligen med ögonen). Mutationer i genen opsin gjorde att dessa cellrecept­orer interagera­de med olika proteiner på nya sätt - interaktio­ner som ligger till grund för den moderna människans syn.

Höksyn

Det mänskliga ögat fungerar som en kamera med en lins som projicerar bilder på det ljuskänsli­ga membran som klär insidan av tappceller per kvadratmil­limeter i näthinnan kan urskilja runt 10 miljoner färger – men det bleknar i jämförelse med hökens fantastisk­a synförmåga.

kvadratmil­limeter och till skillnad från hos människan har varje tapp en individuel­l nervtråd som kopplar samman den med fågelns hjärna, vilket gör ögat åtta gånger känsligare. Inte nog med det, utöver det trikromati­ska (rött, grönt och blått) ljusspektr­umet som vi uppfattar, kan många fåglar också se ultraviole­tt och fluorescer­ande ljus, vilket gör att de lättare kan upptäcka tänkbara partners parningsdr­äkter och spår från potentiell­a byten.

Insektsögo­n

Fåglar är inte de enda djur som överträffa­r vår synförmåga. Bin kan se en hel värld av ultraviole­tta mönster i blommors kronblad och kan använda dessa som kartor för att hjälpa dem att hitta till sina favoritstä­llen

med nektar. Bin kan uppfatta rörelser med intervalle­t 1/300 av en sekund (jämfört med det mänskliga ögat som kan uppfatta 1/10 av en sekund). Det innebär att om de skulle se Ett småkryps liv på bio skulle de kunna urskilja varje bildruta som projicerad­es på duken. Med sina fem samverkand­e ögon

– tre som urskiljer ljusstyrka och två som urskiljer rörelser, var och ett med omkring synfält än vad vi människor har.

Inte illa för en anspråkslö­s insekt. Men det är inget mot den tropiska spindeln deinopidae – dess ögon är så känsliga för ljus att membranet som täcker dem förstörs vid gryningen och förnyas varje natt, vilket ger så effektiv nattsyn att till och med katter, hajar och ugglor hamnar i skuggan.

 ??  ?? Hökens öga är åtta gånger känsligare än människans.
Hökens öga är åtta gånger känsligare än människans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden