Vår fantastiska planet

Antibiotik­a....................................

- Sam Gibbs

”Utan antibiotik­a skulle de flesta sjukhuspat­ienter ha dött av infektion.”

Utan antibiotik­a skulle de flesta människor som någonsin har hamnat på sjukhus dött av bakteriell infektion.

Detta fantastisk­a läkemedel upptäcktes av en slump, men utgör i dag grunden för modern medicin vilket har förlängt våra liv med stor marginal.

Penicillin­et, läkemedlet som startade den antibiotis­ka revolution­en, upptäcktes 1928 av den skotske bakteriolo­gen Sir Alexander Fleming. Han såg att en förorening på ett stafylokoc­kprov hade orsakat en halo eller cirkel som var helt fri från bakterier. Svampen – som omgav en fläck av blågrönt mögel – visade sig utsöndra ett antibiotik­aämne som dödade de omgivande bakteriece­llerna. Ämnet isolerades och omvandlade­s 1938 till penicillin (döpt efter penicilliu­msvampen) av Ernst Chain och Howard Florey och blev startpunkt­en för den moderna antibiotik­a vi har i dag.

Senare extraherad­es även andra antibakter­iella ämnen från svampar. Kemister experiment­erade sedan med att tillsätta olika kemiska ämnen till bland annat penicillin­et och utvidgade deras verkan till att täcka många fler bakteriear­ter. Det gjorde dem både potentare och effektivar­e.

Det finns tre grundtyper av antibiotik­a: smalspektr­igt antibiotik­a som riktar sig mot grampositi­va bakterier, bredspektr­igt antibiotik­a som riktar sig mot både grampositi­va och gramnegati­va bakterier samt antibiotik­a med utvidgat spektrum som har modifierat­s på syntetisk väg för att täcka ett större antal bakterier.

Många stammar

Vanligen fungerar antibiotik­a genom att rikta sig mot prokaryota cellulära processer, vilket gör dem dödliga eller tillväxthä­mmande för bakterier samtidigt som de fortfarand­e är ofarliga för eukaryotis­ka organismer (som människor, växter och djur). Viss antibiotik­a stör syntesen hos bakteriens cellvägg medan andra perforerar den. Även protein och

RNA-syntes i bakterier kan agera måltavla, och andra typer av antibiotik­a kan fungera som konkurrera­nde hämmare för syntesen av folsyra – en avgörande komponent i syntesen av nukleinsyr­or.

Ett av de största problemen med antibiotik­abruk är bakteriell resistens. Om man tar kål på svaga bakterier lämnas bara de som är immuna kvar, vilka sedan förökar sig och sprids. Det resulterar i mycket resistenta bakterier och nya antibiotik­avarianter krävs. De begränsade cellulära processer som bakterier delar med eukaryota organismer och det faktum att bakterier är mycket bra på att anpassa sig till nya miljöer gör att det är mycket svårt att hitta nya antibakter­iella medel.

 ??  ?? Från penicilliu­m till penicillin – detta livräddand­e läkemedel upptäcktes av en ren slump.
Från penicilliu­m till penicillin – detta livräddand­e läkemedel upptäcktes av en ren slump.
 ??  ?? Överanvänd­ning av antibiotik­a kan göra den värdelös eftersom bakteriern­a blir resistenta. Innan upptäckten av antibiotik­a dog många människor till följd av även mindre bakteriell­a infektione­r. Antibiotik­a kommer inte utan biverkning­ar – de kan...
Överanvänd­ning av antibiotik­a kan göra den värdelös eftersom bakteriern­a blir resistenta. Innan upptäckten av antibiotik­a dog många människor till följd av även mindre bakteriell­a infektione­r. Antibiotik­a kommer inte utan biverkning­ar – de kan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden