Vår fantastiska planet

Panamakana­len........................

- Aaron Boardley

Den snart hundraårig­a Panamakana­len har besparat nästan en miljon båtar en lång och dyr korsa Centralame­rika istället.

En passage över Panamanäse­t hade diskuterat­s länge. Området som sammanfoga­r Nord- och Sydamerika är bara knappt fem mil på sina ställen. Men det var inte förrän 1881, efter den stora succén med Suezkanale­n, som Frankrike tog sig an den här ingenjörsm­ässiga utmaning.

Planen att skapa en passage helt i havsnivå misslyckad­es, men togs upp igen av USA 1904.

För att minimera behovet av utgrävning byggde de amerikansk­a ingenjörer­na vad som då var världens största damm för att kunna skapa en konstgjord sjö 26 meter över havet. Sedan behövde de bara gräva sig igenom 13 kilometer av Culebras bergslands­kap för att färdigstäl­la den knappt åtta mil långa rutten. Det motsvaras av omkring 200 miljoner kubikmeter jord – jämförbart med att gräva ett två meter djupt hål med diametern av en medelstor stad.

Sedan färdigstäl­landet 1914 har trafiken år. Färden mellan Stilla havet och Karibiska havet tar ungefär en dag och kanalen har haft en stor inverkan på världsekon­omin.

”De viktigaste åtgärderna jag utförde i utrikesfrå­gor under min presidentt­id hade med Panamakana­len att göra”, sa president Theodore Roosevelt. Med över 200 miljoner ton last som passerar årligen går det knappt att överskatta dess betydelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden