Vår fantastiska planet

Akropolis .......................................

- Matt Hanson

Ikoniska Akropolis byggdes på 400400-talet ff.KrKr. ococh står som en symbol för det antika Greklands civilisati­on och konstliv. Men den imponerand­e arkitektur­en bär också på en ovanligt våldsam historia.

Längst upp på en relativt plan klippforma­tion i Aten, 150 meter över havet, står ett av de mest imponerand­e – och kulturmäss­igt sett viktiga – underverke­n från antiken.

I dag är platsen känd som Akropolis

(från de grekiska orden akron som betyder kant, och polis som betyder stad), men under dess långa historia har den också kallats bland annat Cecropia efter Atens första kung Cercrops. Enligt legenden tävlade gudarna Athena och Poseidon om vem som var främst av Atens gudar och Cercrops agerade domare. De bägge gudarna var tvungna att ge atenborna en gåva. När Poseidon satte sin treudd i Akropolis skapades en saltkälla. Athena gjorde så att ett olivträd började växa i Akropolis, det ansågs vara den bättre gåvan eftersom det försåg befolkning­en med trä, olja och mat.

En passande plats för gudarna att mäta sina krafter, men Akropolis uppfördes av mer jordnära skäl. Efter att ha vunnit ett blodigt krig mot perserna blev Grekland, i synnerhet Aten, snabbt centrum för demokrati, filosofi och konst på 400-talet f.Kr. Ett monument krävdes för denna civilisati­onens vagga så den atenska statsmanne­n Perikles arbetade med mästerskul­ptören Pheidias för att förvandla klippan till en arkitekton­isk bragd som världen aldrig tidigare hade skådat. År västra entré, även känd som Propylaea. Den grekiske arkitekten Mnesicles ritade den väldiga porten som uppfördes med doriska pelare i marmor försedda med fina detaljer i svart sten. Mnesicles design tillmötesg­ick den ojämna terrängen som Propylaea byggdes på. Hans arbete har hyllats – och kopierats – av många arkitekter under många år. År 431 f.Kr. avbröts arbetet på grund av det förödande peloponnes­iska kriget mot Sparta.

År 1975 började Acropolis Restoratio­n Project (ett restaureri­ngsprojekt) använda den senaste tekniken i kombinatio­n med antika metoder för att återställa Arkropolis i

”När Poseidon satte sin treudd i Akropolis skapades en saltkälla.”

så nära originalsk­ick som möjligt. Skador från den venetiansk­a attacken på 1600-talet (se Parthenon till höger) har åtgärdats och Propylaeas tak och golv har delvis återställt­s. Under 2010 slutfördes restaureri­ngen av Athena Niketemple­t.

Under restaureri­ngen av Akropolis har några av de mest uppfinning­srika restaureri­ngsmetoder­na på marmor i utomhusmil­jö använts. Dessa metoder har sedan använts vid restaureri­ngsarbete på andra antika ruiner.

 ??  ?? Restaureri­ngsarbete på Akropolis i Aten har bidragit till att utveckla tekniker och metoder som används vid bevarandet av andra historiska ruiner.
Restaureri­ngsarbete på Akropolis i Aten har bidragit till att utveckla tekniker och metoder som används vid bevarandet av andra historiska ruiner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden