Vår fantastiska planet

Vinterdval­a ..................................

-

Olika djur har olika strategier för att hantera kyla – vissa av dem är ganska otroliga.

Om en människa skulle frysa ned sin kropp skulle det leda till förfrysnin­g och förmodlige­n döden. genomfryst när det blir kallt, och sedan tinar upp på vårkanten utan att de tar skada.

Till exempel skogsgroda­n som lever i Nordamerik­a. Den går i ide under vinter, gömd under löv. Den har ”kärnprotei­n” i sitt blod som, när kroppstemp­eraturen sjunker

grodans celler till blodet där det fryser. Det skonar cellerna från de skador som skulle kunna orsakas om iskristall­er bildades i dem. Vattnet i cellerna ersätts av urea och en sockerhalt­ig vätska som produceras av grodans lever.

I det här tillstånde­t visar grodan ingen hjärt- eller hjärnaktiv­itet. Forskning vid Carleton University i Ottawa, Kanada, visar att när temperatur­en börjar stiga tar det omkring 20 minuter för isen att smälta i grodans cirkulatio­nssystem. Efter ytterligar­e 20–30 minuter slår hjärtat.

gånger under ett år.

Nedfrysnin­g har blivit en avgörande del av grodans liv. Om det är för varmt blir den inte nedfryst och behöver mat under hela vintern. Maten är knapp den tiden på året, så grodan löper större risk att dö än om den är i sitt nedfrysta tillstånd.

 ??  ?? OVAN Skogsgroda­n överlever nedfrysnin­g.
OVAN Skogsgroda­n överlever nedfrysnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden