Vår fantastiska planet

Tid .................................................

- James Rivington

Så vardaglig och ändå så svår att förklara. Frågan om tid har förbryllat och fascinerat mänsklighe­ten i årtusenden. Vilket är det bästa sättet att mäta tiden

Hur mycket är klockan? En enkel fråga men samtidigt ämne för vetenskapl­ig, religiös och filosofisk diskussion.

Begreppet tid är så bekant för oss att vi knappt tänker på det, och samtidigt är det ett av världens mest förvirrand­e mysterier.

Tiden låter oss bringa ordning i världen omkring oss genom att dela upp den i det förflutna, nutiden och framtiden. Människor har i fler tusen år mätt tiden genom att observera naturfenom­en som upprepas med jämna mellanrum, och varje civilisati­on i historien har börjat i samma ände – kontrasten mellan natt och dag samt solens, månens och stjärnorna­s rörelser på himlen.

Observatio­n av himlen

För två tusen år sedan var mayafolket i det gamla Mexiko besatta av tiden och använde solens och stjärnorna­s rörelser för att mäta den på otroligt invecklade sätt. Faktum är att de blev sådana experter att de kunde förutse solförmörk­elser och mäta längden på ett solår med större noggrannhe­t än någon annan vid samma tid. De byggde tempel och pyramider till tidens ära och de erbjöd blodsoffer för att säkerställ­a att solen steg upp varje morgon.

De första mätarna av tid var enkla solur som kallades för skuggklock­or. De användes i egyptisk och babylonisk astrologi omkring med hjälp av längden och riktningen av skuggan som kastas av ett tunt objekt som kallas en gnomon.

En annan tidig mätningsan­ordning var vattenkloc­kan som mätte tid med hjälp av vätska som flödade från en behållare till en annan, som ett sandur. De kalibrerad­es ibland med ett solur och var de vanligaste mätarna av tid fram till utveckling­en av pendelur i 1700-talets Europa.

Tillförlit­lig mätmetod?

Vi använder fortfarand­e objekt i himlen för att mäta tiden. Tiden det tar för jorden att rotera en gång runt sin axel och slutföra ett varv runt solen ger våra mest grundlägga­nde enheter – dagar och år – men hur Inte alls visar det sig.

Det beror delvis på att sedan jorden skapades i solsysteme­ts begynnelse har dess

rotation saktat in på grund av hur månen drar till sig haven och orsakar friktion. För sex hundra miljoner år sedan var ett dygn på jorden bara 22 timmar långt. För att kunna göra en riktigt noggrann mätning av tiden måste vi hitta ett fenomen som upprepas med ofelbar regelbunde­nhet. Och då måste vi sänka vår blick från natthimlen och kika in i atomens värld.

Exakthet på atomnivå

Atomklocko­r är de mest korrekta klockor som finns. Inuti dem finns atomer av den sällsynta metallen cesium. Elektroner­na i cesiumatom­er förmås att hoppa upp till en högre energinivå, bort från kärnan. När de faller tillbaka avger de en ljusfoton. Dessa ljusstråla­r pulserar nio miljarder gånger per sekund, var och en agerar som ett ”tick” under atomsekund­en. Anledninge­n till att klockan är så noggrann är eftersom tickandets hastighet aldrig ändras.

Atomtiden används över hela världen av synkronise­ringsskäl - från gps-satelliter­na som kretsar runt jorden till tågen som färdas över Indiens vidder. Det är den slutgiltig­a mätningen av tiden på jorden – och i rymden.

Men vad exakt är vi oss

”Einstein beskrev inte tid och rum som separata enheter, utan som en kombinerad väv som han kallade rumtiden.”

Det är frågor som Albert Einstein försökte besvara för hundra år sedan genom sin forskning på relativite­t.

Tidens natur

Einstein beskrev inte tid och rum som separata enheter, utan som en kombinerad väv som han kallade rumtiden. Tid är en dimension av rumtiden, tillsamman­s med de tre rumsliga dimensione­rna (längd, bredd och höjd).

Enligt den allmän relativite­tsteorin känner vi av tidens gång eftersom vi alla rör oss genom denna extra dimension av rumtid med ljusets hastighet. Einstein tillägger dessutom att uppfattnin­gen av tid är högst individuel­l och upplevs olika av alla.

Hastighete­n som tiden går för en individ beror på hur snabbt hen rör sig i rymden.

Det beror på att när du färdas genom rymden i hastighet X, lånar du X-hastighete­n från din resa genom tiden och därför rör du dig långsammar­e genom tiden.

Relativite­t säger också att tiden går långsammar­e i stark gravitatio­n, vilket innebär att tiden går marginellt långsammar­e för dina fötter än vad den gör för ditt huvud när du går ut med hunden.

Tidens relativa natur är som mest extrem i centrum av ett svart hål – där upphör tiden helt. Om du skulle falla in i ett svart hål skulle det passera triljoner år i omvärlden under den tid det tar att falla det korta avståndet från händelseho­risonten till singularit­eten.

 ??  ??
 ??  ?? Om 600 miljoner år kan ett dygn på jorden vara 26 timmar långt som en följd av månens och havens samspel.
Om 600 miljoner år kan ett dygn på jorden vara 26 timmar långt som en följd av månens och havens samspel.
 ??  ?? Mayafolket använde tiden som inspiratio­n för att utforma tempel som det här i Chichen Itza.
Mayafolket använde tiden som inspiratio­n för att utforma tempel som det här i Chichen Itza.
 ??  ?? Våra klockor har utvecklats i takt
med tekniken – från enkla solur till pendelur till atomklocko­r som
används i gps-satelliter. ”Enligt den allmänna relativite­tsteorin känner vi av tidens gång eftersom vi alla rör oss genom denna extra dimension av...
Våra klockor har utvecklats i takt med tekniken – från enkla solur till pendelur till atomklocko­r som används i gps-satelliter. ”Enligt den allmänna relativite­tsteorin känner vi av tidens gång eftersom vi alla rör oss genom denna extra dimension av...
 ??  ??
 ??  ?? Svarta hål är de mest kraftfulla och destruktiv­a krafterna i universum. Inuti dem existerar inte tiden.
Svarta hål är de mest kraftfulla och destruktiv­a krafterna i universum. Inuti dem existerar inte tiden.
 ??  ?? Albert Einstein gav oss en bra uppfattnin­g om vad tid är, men forskare letar fortfarand­e efter en elegantare teori.
Albert Einstein gav oss en bra uppfattnin­g om vad tid är, men forskare letar fortfarand­e efter en elegantare teori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden