Vår fantastiska planet

Colosseum i Rom .....................

- Andrew Gregory

”Gladiators­trider underhöll Roms folkmassor långt innan Colosseum byggdes.”

Det är tveklöst ett av Italiens mest berömda landmärken. Men om man skulle resa tillbaka i tiden till antikens Rom och fråga efter vägen till Colosseum (på latin givetvis) skulle man mötas av oförståend­e blickar.

Dess ursprungli­ga namn var Flaviska amfiteater­n efter dynastin med de tre kejsarna som lät uppföra den (Vespasian, Titus och Domitian).

Det tidigaste kända exemplet där den benämns som Colosseum kommer från Bede, en anglosaxis­k lärd man som verkade på medeltiden. Namnet kan ha kommit från den 30 meter höga staty av kejsar Nero som stod alldeles i närheten. Statyn – eller kolossen – har sedan länge rivits ner av stadens invånare. Colosseum förknippas av de flesta med gladiatore­r, men gladiators­trider underhöll Roms folkmassor långt innan amfiteater­n byggdes. Trots sina nutida rykten som tyranner var både Caligula och Nero omtyckta av folket, mycket tack vare att de höll gladiatort­ävlingar i teatrar av trä som förstördes i branden år 64 e.Kr. (samma brand som somliga misstänkte att Nero anlade).

I oron som svepte över Rom efter Neros självmord tog kejsare Vespasian det politiskt sett briljanta steget att låta uppföra en permanent amfiteater i sten med en Spelen som hölls här roade Roms rastlösa invånare och erbjöd billig underhålln­ing för alla stadens samhällskl­asser – från de heliga vestalerna (gudinnan Vestas prästinnor) till hushållssl­avar.

En scen utan skådespela­re

Sittplatse­rna var strängt segregerad­e. Alla kvinnor bortsett från prästinnor­na var hänvisade till den övre delen. Senatorer, riddare och ambassadör­er åtnjöt privilegie­t att få sitta längre ner, närmre händelsern­as centrum. Bakom dem satt allmänhete­n.

Endast skådespela­re (de hade dåligt rykte), gravgrävar­e (de förde med sig otur) och före detta gladiatore­r var portade från Colosseum – för resten av det romerska samhället blev amfiteater­n en mittpunkt.

Fångar från erövrade områden tvingades slåss, dömda män avrättades i strid mot gladiatore­r och det sägs att kristna martyrer avrättades (det är dock oklart om detta underhålla Roms befolkning. Det är därför ironiskt att under de århundrade­n av förfall som följde på romarriket­s kollaps, räddades amfiteater­n från att plundras på sten av påve Benedict IV som utsåg byggnaden till en kyrka tillägnad de kristna martyrerna.

 ??  ?? Colosseum ligger mitt i Roms historiska omgivninga­r (med en vältrafike­rad väg somsom närmstanär­msta granne).
Colosseum ligger mitt i Roms historiska omgivninga­r (med en vältrafike­rad väg somsom närmstanär­msta granne).
 ??  ?? Tusentals turister besöker dagligen Colosseum. På översta våningen finns ett museum som är tillägnat Eros. Växter trivs i murverket. Under 1800-talet misslyckad­es försök att skydda stenen genom att ta bort växtlighet­en. Användning­en av bågar och valv...
Tusentals turister besöker dagligen Colosseum. På översta våningen finns ett museum som är tillägnat Eros. Växter trivs i murverket. Under 1800-talet misslyckad­es försök att skydda stenen genom att ta bort växtlighet­en. Användning­en av bågar och valv...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden