Vår fantastiska planet

Pengar ........................................

- Ben Everard

Från drakmer till dollar – pengar har varit något centralt i nästan alla civilisati­oner, men ganska få människor förstår vad valuta verkligen är.

Chansen är ganska stor att du har pengar på dig just nu.

De spelar en stor roll i våra liv, de flesta vuxna spenderar ungefär en tredjedel av sina vakna liv åt att tjäna in dem. De har skapat nationer och störtat regeringar. Men bortsett från att de är metallbita­r och papperslap­par – vad är egentligen pengar, och hur blev de en så stor

Bökig byteshande­l

Föreställ dig för en stund att du lever i en värld utan pengar. Låt oss säga att det växer bra med äpplen på din tomt. Under några månader om året har du alla äpplen du kan äta och all cider du kan dricka, och du kan byta dina äpplen mot allt annat du behöver. Det finns dock tre problem med det här systemet: du kan bara byta med människor som vill ha äpplen, du måste äta, dricka eller byta hela ditt lager innan det ruttnar och det finns inget standardis­erat sätt att värdera något. Det här var verkliga problem för människor förr i tiden.

Olika värdefulla eller sällsynta föremål användes som föregångar­e till pengar, till exempel sällsynta metaller eller stenar som kunde användas som verktyg, men det var inte förrän 640 f.Kr. som de första riktiga mynten tillverkad­es i Lydia (en del av dagens Turkiet). Dessa tidiga valutor var i huvudsak små skivor av sällsynta metaller som guld eller silver. Olika valutor kom och gick, men pengarna fortsatte att cirkulera i världen under de närmaste tvåtusen åren.

Guldmyntfo­t

Under andra världskrig­et revolution­erades den moderna världen, globala valutor var inget undantag. Efter kriget samlades stormakter­na i Bretton Woods i New Hampshire för att lösa sin tids finansiell­a kris. De allierade gick med på att relatera sina valutor till den amerikansk­a dollarn. Eftersom den amerikansk­a dollarn baserades på guld (35 dollar per 30 gram

guld, det vill säga 28,34 gram) kopplades varje stor valuta till guld, så kallad guldmyntfo­t.

I över 25 år behölls denna lösning i det internatio­nella monetära systemet då Richard Nixon 1971 beslutade att överge guldstanda­rden för dollarn. Plötsligt hade pund, franc och alla andra stora valutor (även dollarn) ingen koppling till något konkret. Istället flöt de omkring fritt på den internatio­nella valutamark­naden, drivna endast genom efterfråga­n – inte av något reellt värde.

Efter flera tusen års utveckling har pengar blivit en flyktig produkt som i princip saknar ett eget värde. Samtidigt har de aldrig varit mer centrala i våra liv.

 ??  ?? ”Plötsligt hade ingen av de stora valutorna någon koppling till något konkret.”
Under de sista åren led det romerska riket av en enorm inflation. Efterfölja­nde kejsare
minskade mängden guld i sina mynt.
”Plötsligt hade ingen av de stora valutorna någon koppling till något konkret.” Under de sista åren led det romerska riket av en enorm inflation. Efterfölja­nde kejsare minskade mängden guld i sina mynt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden