Vår fantastiska planet

Stonehenge.................................

-

Stonehenge är Englands mest berömda förhistori­ska artefakt. Konstrukti­onen är en makalös ingenjörsp­restation med ett mycket mystiskt förflutet.

Det finns ingen nedtecknad dokumentat­ion som berättar varför eller hur formatione­n byggdes och den trotsar det vi vet om dåtidens tekniska begränsnin­gar. Den är ett mysterium som kanske aldrig kommer att lösas och myterna och legenderna den har gett upphov till är betydligt fler än stenbumlin­garna som står på platsen i dag.

Stonehenge skapades i tre faser. Fas ett var en cirkulär vall med ett omslutande dike som skapades omkring 3100 Exakt 56 hål med en diameter på cirka en meter grävdes. Det har spekulerat­s mycket kring hålen (som kallas Aubrey-hålen efter fornforska­ren John Aubrey som upptäckte dem). Varför grävdes de och av vilka Hälften visade sig innehålla kremerade mänskliga lämningar vilket antyder att platsen kanske var en gravplats. Det är möjligt att de upprepade gånger har fyllts och grävts ur vilket bidrar till oklarheten. Aubrey föreslog att det kan ha stått träpålar i hålen, och upptäckten av neolitiska träformati­oner (som det närliggand­e Woodhenge) ger visst stöd åt teorin.

Mysteriet med stenarna

två inleddes med resningen av 82 stenar av dolerite (även känd som blåsten på grund av färgen stenen får vid väta). Otroligt nog verkar dessa stenar ha kommit från Preseli Hills i Wales – en plats som ligger 25 mil bort. De kan ha kommit till England med en glaciär som sedan länge har smält eller så transporte­rades de med hjälp av rullar och flottar. Ett experiment som utfördes 2001 på dagens moderna vägar visade att det måste ha varit oerhört svårt att flytta på stenblocke­n på det sättet.

Omkring 2000 f.Kr. kompletter­ades Stonehenge med de största stenarna som är av sandsten, de placerades i en yttre cirkel. Stenbumlin­garna transporte­rades 3 mil från Marlboroug­h Downs, och det kan endast ha utförts med slädar, rep och rullar. Uppskattni­ngsvis 500 män måste ha krävts för att flytta en enda sten på det viset. Historiker har spekulerat i århundrade­n över vad som kan ha motiverat dem att ta sig an en så kolossal ingenjörsm­ässig utmaning. Catherine Emma Ellis

Medeltida magi

Författare­n Geoffrey från Monmouth som levde på 1100-talet var en av skaparna bakom legenden om kung Arthur. Enligt hans berättelse­r, som togs för fakta under stora delar av medeltiden, byggdes Stonehenge av trollkarle­n Merlin med hjälp av magiska afrikanska stenar som hade stulits på Irland. Geoffreys berättelse­r betraktas idag som de myter de faktiskt är.

Druidtempe­l

John Aubrey som upptäckte groparna runt Stonehenge

1640 föreslog att det var ett tempel uppfört av druider (keltiska präster) i syfte att hålla offercerem­onier. Prästerska­pet existerade emellertid inte förrän 300 f.Kr. – tusentals år efter den första konstrukti­onsfasen.

Utomjordis­k arkitektur

En av de mest långsökta teorierna kom från den schweizisk­e författare­n Erich von Däniken 1968. Von Däniken menade att stenstrukt­urer som Stonehenge utformades och restes av en rad avancerade utomjordis­ka kulturer.

Medicinska under

År 2008 föreslog forskarna Geoffrey Wainwright och Timothy Darvill att Stonehenge kan ha varit ett pilgrimsmå­l för sjuka människor som trodde på de magiska stenarnas helande krafter. Vissa av de kremerade resterna runt Stonehenge visar tecken på missbildni­ngar vilket skulle kunna stödja deras teori. Hittills är det en av de rimligaste teorierna. Dagens sommarsols­tåndsfesti­valer är trevliga tillställn­ingar med människor som reser hundratals mil för att utföra ritualer eller bara njuta av stämningen vid Stonehenge.

 ??  ?? Demonstrat­ion av dominans
År 1947 föreslog dr John Frederick Smerdon Stone att blåstenarn­a kan ha tagits från något närliggand­e monument. De kan ha flyttats antingen för att visa på sammanhåll­ning mellan de två platserna eller som en demonstrat­ion av...
Demonstrat­ion av dominans År 1947 föreslog dr John Frederick Smerdon Stone att blåstenarn­a kan ha tagits från något närliggand­e monument. De kan ha flyttats antingen för att visa på sammanhåll­ning mellan de två platserna eller som en demonstrat­ion av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden