Vår fantastiska planet

Kinesiska muren .......................

- Ian Osborne

”Den uppfördes för att skydda Kinas norra gräns och är världens största konstrukti­on som har skapats av människor.”

Kinesiska muren är tveklöst en av världens mest häpnadsväc­kande konstrukti­oner.

Den uppfördes för att skydda Kinas norra gräns och är världens största konstrukti­on som har skapats av människor. Snarare än en sammanhåll­en mur består den av en rad vallar och befästning­ar som sträcker sig från nordöstra Kina och vidare in i Nordkorea, Mongoliet och Ryssland.

Muren byggdes under flera århundrade­n. Dess historia tog sin början omkring 220 f.Kr. då Qin Shi Huang – det nyligen enade Kinas förste kejsare – byggde murar för att länka samman tidigare uppförda fort. De förlängdes och utökades över tid, och vid mingdynast­ins inträde (1368–1644) hade den blivit världens största militära konstrukti­on.

Tyvärr är vissa delar i dåligt skick. Sektionern­a nära turistområ­dena hålls efter, men på landsbygde­n är murens underhåll mer eftersatt. Den har utsatts för vandalism, bitar av den har stulits för att användas som byggmateri­al och delar har rivits för att ge plats åt andra byggen.

År 2009 upptäckte man att muren är längre än vad man tidigare hade trott. Uppskattni­ngar baserade på historiska dokument gav en längd på 500 mil, men en undersökni­ng med gps och infraröd teknik, som kan lokalisera sektioner som har begravts av sandstorma­r, visade att den är omkring 885 mil lång. Ännu efter drygt

år avslöjar kinesiska muren fortfarand­e sina hemlighete­r.

Kinesiska muren är en av mänsklighe­tens största tekniska prestation­er, men den populära tanken att den är synlig från rymden är tyvärr bara en myt. De delar av muren som ligger långt ifrån turistmåle­n – särskilt i landsbygds­områden – underhålls inte lika mycket som de välbesökta delarna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden