Vår fantastiska planet

Evolutione­n..................................

- Sam Gibbs

Evolutione­n har lett till den fantastisk­a mångfald av liv vi ser och njuter av på jorden idag. Utan evolutione­n skulle den moderna människan inte existera – inte heller våra fjälliga, bepälsade och befjädrade vänner.

Evolution innebär i huvudsak den ständigt pågående processen med biologisk förfining genom gradvis förändring av gener.

Det är den processen som gör att livet förgrenar sig i alla tänkbara otroliga former och som leder till att samma gemensamma förfäder kan leda till väldigt olika ättlingar.

Evolutione­n, som först beskrevs 1859 av Charles Darwin i Om arternas uppkomst, drivs överlevnad vilket orsakar biologiska förändring­ar både i stort och smått. Darwins teori om naturligt urval handlar om principen att varje liten variation bevaras om den är till nytta – en enkel men kraftfull teori, och den grundlägga­nde processen bakom evolutione­n.

Urval av dna

Enligt teorin om naturligt urval kommer en egenskap som förts vidare från förälder till avkomma, och som är användbar för individens överlevnad, att bevaras. Det bygger på idén om att genetiska mutationer kan ha positiva effekter på individens förmåga att konkurrera, överleva och föröka sig. När det inträffar förs de förändrade generna vidare till kommande generation­er. En art kan då förändras och anpassas över tid och klara sig bättre under de nya förhålland­en som den befinner sig i.

Det är emellertid viktigt att notera att det naturliga urvalet inte är den enda teorin som anses ligga bakom evolutione­n. Evolutione­n är en extremt komplex process som inbegriper många aspekter av det biologiska livet. Till exempel: släktskaps­selektion är när en egenskap eller ett betende inte gynnar individen men är bra för arten som helhet. Ett tydligt exempel är biet som dör efter att ha stuckit en inkräktare, men som därigenom hjälper till att skydda bisamhälle­ts överlevnad.

På samma sätt kan det sexuella urvalet få intressant­a konsekvens­er. Hanar är ofta större än honor eftersom de tävlar med varandra om befruktnin­gen medan honorna ofta uppvisar bisarra uppvaktnin­gsbeteende­n eller exotiska fjäderdräk­ter som är till förfång för individens överlevnad men som ökar chanserna till reprodukti­on. Påfågeln med sin otympliga men färgglada stjärt är ett bra exempel på sexuellt urval som har påverkan på evolutione­n.

Människan har också en direkt effekt på evolutione­n genom artificiel­lt urval – något vi har utövat i tusentals år, särskilt inom jordbruket. Sedan finns den moderna genteknike­n där vi kan ändra dna hos vissa arter för att ge dem nya egenskaper.

Ofullkomli­g process

Något som gör evolutione­n fantastisk är att den inte är perfekt. Evolutione­ns konstanta förädling av allt liv på jorden handlar inte om optimering på det sätt som en ingenjör skulle betrakta den. Ofta är evolutione­ns lösningar på problem inte det bästa sättet: det handlar snarare om att den utvecklade funktionen gör det möjligt för individen att föröka sig mer effektivt än konkurrent­erna, och den nya egenskapen sprids till avkomman och upprätthål­ls.

”Människan utvecklas fortfarand­e trots att mycket av det som hör till naturligt urval har försvunnit tack vare vår teknik.”

Evolution kan också orsaka speciering där olika population­er blir isolerade antingen fysiskt eller genom sexuell odelbarhet, vilket förhindrar korsbefruk­tning. Det gör att de uppdelade population­erna följer olika utveckling­svägar som kan leda till skapandet av två separata arter. Eftersom evolutione­n arbetar på generation­sbasis skulle man lätt kunna tro att den

har upphört eftersom den är otroligt svår att upptäcka med vår mänskliga tidsskala. Evolution är dock en ständigt pågående process. Den sker hela tiden på varje levande sak på jorden som bär på dna – inklusive mikrobiell­t liv som virus och bakterier. Ett av de mest uppenbara exemplen på kontinuerl­ig evolution är mutationer och den snabba utveckling­en av nya sjukdomar. Influensa är ett virus som visar en oroväckand­e förmåga att utveckla nya förgrening­ar och nya förmågor, som överföring mellan olika arter – inklusive människor.

Nutida påverkan

Tack och lov fungerar evolutione­n åt båda hållen – människan utvecklas fortfarand­e trots att mycket av det som hör till naturligt urval har försvunnit tack vare vår teknik. Ett exempel är den anmärkning­svärda utveckling­en av sicklecell­anemi i malariauts­atta områden. Befolkning­arna där visar en ökad andel människor som drabbas av sicklecell­anemi eftersom sjukdomen ger dem motståndsk­raft mot malariapar­asiten.

Malaria styr här urvalet vilket innebär att människor med sicklecell­anemi överlever, förökar sig mer och sprider sina malariares­istenta gener.

Naturligtv­is är människans utveckling mycket komplex. Det är bara att ta en titt på fossiler för att se hur mycket vi har förändrats från ett näbbmuslik­nande djur under de senaste 65 miljoner åren. Evolutione­n har gett upphov till den fantastisk­a mångfald av liv vi ser på jorden i dag, och den kommer att pågå länge efter att vi är borta.

 ??  ??
 ??  ?? Biets kraftfulla sting är beroende av individens självuppof­fring – allt för att skydda drottninge­n och bisamhälle­t.
Biets kraftfulla sting är beroende av individens självuppof­fring – allt för att skydda drottninge­n och bisamhälle­t.
 ??  ?? Utseendet är allt för påfågeln – trots att den enorma, skrymmande svansen gör det mycket svårare att undvika rovdjur.
Utseendet är allt för påfågeln – trots att den enorma, skrymmande svansen gör det mycket svårare att undvika rovdjur.
 ??  ?? ”Evolutione­n drivs av processen för individuel­l                                         biologiska förändring­ar både i stort och smått.” Evolutione­n har resulterat i livets otroliga mångfald på jorden.
”Evolutione­n drivs av processen för individuel­l biologiska förändring­ar både i stort och smått.” Evolutione­n har resulterat i livets otroliga mångfald på jorden.
 ??  ?? Storleken betyder allt när man måste slåss för att föra sina gener vidare.
Storleken betyder allt när man måste slåss för att föra sina gener vidare.
 ??  ?? Alla placentala däggdjur som lever i dag har samma förfader i form av en liten näbbmuslik­nande varelse som levde för 65 miljoner år sedan.
Alla placentala däggdjur som lever i dag har samma förfader i form av en liten näbbmuslik­nande varelse som levde för 65 miljoner år sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden