Vår fantastiska planet

Klyvning av atomen..............

-

Människans mest kontrovers­iella och kraftfulla upptäckt är mindre än 100 år gammal, men den har redan hunnit förändra vår syn på makt och krigföring.

År 1932, i ett laboratori­um i Cambridge, accelerera­de Ernest Walton och John Cockroft protoner in i litium-7-kärnor och delade dem i två alfapartik­lar. Därmed klöv de atomen under kontroller­ade former för första gången.

I Berlin sex år senare avfyrade Otto Hahn och Fritz Strassman neutroner i uran, vilket skapade barium – ett resultat som enligt relativite­tsteorin endast kunde uppnås med en väldig energifris­ättning.

Det tog inte lång tid att komma på tilllämpni­ngar för kärnklyvni­ngen, som upptäckten kom att kallas. Ungraren Leó Szilárd hade tidigare formulerat en teori kring kedjereakt­ioner, det vill säga neutroner som frigörs under fissionen av en atom och orsakar ytterligar­e fissionsre­aktioner, som gick ut på att skapa kärnreakto­rer och bomber. I en skrivelse från 1939, underteckn­ad av Albert Einstein (men mestadels skriven av Szilárd), uppmanades amerikas presidente­n Franklin D Roosevelt att inleda kärnforskn­ing av rädsla för att Nazityskla­nd skulle bli först med att utveckla ett sådant vapen.

Fissionkra­ft

Kärnkraftv­erk, vår mest praktiska tillämpnin­g av tekniken, använder värmen från kärnreakti­oner för att driva turbiner, vilket skapar energi med relativt liten miljöpåver­kan. Men när något går fel orsakar de oerhörda skador som katastrofe­rna i Tjernobyl och Fukushima visar. Alex Cox

 ??  ?? ”Det tog inte lång tid att komma på tillämpnin­gar för kärnklyvni­ngen, som upptäckten kom att kallas.”
”Det tog inte lång tid att komma på tillämpnin­gar för kärnklyvni­ngen, som upptäckten kom att kallas.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden