Vår fantastiska planet

Ovanlig väderlek .....................

-

m man krympte jorden till en basketboll­s storlek skulle atmosfären bli ungefär lika tjock som några lager plastfolie. från det tunna plastmater­ialet är dock inte atmosfären statisk – den virvlar och blåser över kontinente­r och hav, och är i ständig rörelse tack vare gravitatio­nen, solens värme och jordens rotation.

Ibland kan virvlandet och blåsandet bli ganska intensivt. Faktiskt så intensivt att det uppstår orkaner, tornador, tromber, hagelstorm­ar, snöstormar och översvämni­ngar. Det inträffar oftare än vad man kan tro. åskväder i världen, och invånarna i Kampala på Lake Victorias stränder årets dagar.

OJordens atmosfär skapar många mäktiga fenomen, från otroliga moln och väldiga hagelstorm­ar till ringar av ljus. Men vi förstår oss fortfarand­e inte på vissa sorters ovanligt väder …

Extremt eller ovanligt?

Meteorolog­er definierar extremväde­r genom att se hur ofta det inträffar. De allvarliga­ste fem procenten av vädret kategorise­ras som extremt, men definition­en beror på var och när det äger rum. En värmebölja i Storbritan­nien skulle anses vara helt normal i Sahara, medan en intensiv snöstorm skulle vara udda på båda dessa platser, men desto vanligare i Antarktis.

Många tror att vädret är ovanligt när det inte är det. Man tänker inte på Storbritan­nien som en tornadodra­bbad region, men minst 100 stycken drabbar landet i snitt varje år – de flesta passerar obemärkta förbi eftersom de är betydligt mindre än de i USA. Även det motsatta är vanligt – folk har ofta en skev uppfattnin­g om vilket slags

väder som är ”normalt”. London har rykte om sig att vara regnigt, men är torrare totalt under året än många andra städer som New York, Tokyo, Rom, Nairobi och Sydney.

Stormskyar

Moln förebådar ofta ankomsten av nyckfullt väder. Mammamoln brukar hänga intill intensiva åskväder där luft sugs in i stormen från marknivå och spottas ut igen högt uppe i himlen. På framkanten hos en ”derecho” – en lång, snabb räcka av intensiva stormar – ser man ofta ett imponerand­e hyllmoln.

Intensiva åskväder kan också föra med sig förödande hagelstorm­ar, i Storbritan­nien tenderar de att vara vanligare under tidig sommar än under vintern. Det tyngsta hagel som har dokumenter­ats i Storbritan­nien föll ner föll i Bangladesh 1986, eller det kolossala, 2010.

Snöflingor och ”värmevågor”

Under vissa ovanliga omständigh­eter, när luften är fuktig och temperatur­en ligger strax över noll, kan även snöflingor bli rejält stora. Den största som har dokumenter­ats föll i Montana 1887 och inga bevis finns förutom vittnesbör­det från ranchägare­n som fann den. Hans påstående är dock inte så långsökt platser i världen. De upptäcks av radar, men ses sällan av människor.

När ett åskväder börjar mattas av framåt natten kan regnet som faller högt uppe i atmosfären avdunsta till kall torr luft, vilket gör luften mycket tät. Den förtätade luften sjunker snabbt, värms upp på grund av komprimeri­ng och träffar marken som en ”värmevåg”. Dessa vågor kan höja marktemper­aturen med mer än Oklahoma, klockan 03.00 en morgon 1909, höjde en värmevåg temperatur­en tillfällig­t till 58 grader Celsius, vilket förstörde odlingarna.

Det är dock inte alla ovanliga väderslag som är så våldsamma. Regnbågar är en vanlig syn när solen står lågt på himlen och skiner genom en ridå av fallande regn. Färgeffekt­en skapas genom att solljuset bryts när det träffar vattendrop­parna och reflektera­s på insidan av dropparna. Dubbla regnbågar skapas när solljuset studsar inuti droppen två gånger. Och fenomenet tar inte slut där – trippla och fyrdubbla regnbågar kan bildas på motsatt sida av himlen från enkla och dubbla regnbågar. De tenderar att ringa in solen, vilket gör dem svåra att upptäcka. I dessa fall har ljuset reflektera­ts tre eller fyra gånger inuti droppen. Med hjälp av laser i laboratori­um har man lyckats skapa ännu mer komplexa regnbågar.

Titta på himlen

Det ligger i sakens natur att extremväde­r är svårt att förutspå. Men i de flesta fall kan meteorolog­er förstå de villkor som orsakar dem, och även förutsäga dem emellanåt. Met Office, Storbritan­niens nationella vädertjäns­t, utfärdar varningar för potentiell­t skadligt väder, och TORRO, som forskar i stormar, publicerar varningar för tornador och annat svårt väder.

De utgör en bra guide för amatörstor­mjagare, men det bästa sättet att få uppleva ovanligt väder är att vara ute mycket och titta upp under alla atmosfäris­ka förhålland­en. Du kanske blir förvånad över vad du får se!

I en dubbelregn­båge studsar ljuset två gånger inuti regndroppe­n innan

det bryts på vägen ut. Hyllmoln bildas på framkanten till ett intensivt åskväder som då och då släpper ifrån sig tornadolik­nande virvlar. Hagel tenderar att falla på sommaren snarare än på vintern i Storbritan­nien. Det beror på kopplingen till åskväder.

 ??  ?? ”Många tror ofta att vädret är ovanligt fast det inte är det. Man tänker inte på Storbritan­nien som en tornadodra­bbad region, men minst 100 stycken drabbar landet i snitt varje år.”
”Många tror ofta att vädret är ovanligt fast det inte är det. Man tänker inte på Storbritan­nien som en tornadodra­bbad region, men minst 100 stycken drabbar landet i snitt varje år.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN I Kampala på Lake Victorias stränder i Uganda upplever invånarna i genomsnitt åska under 242 av årets 365 dagar.
OVAN I Kampala på Lake Victorias stränder i Uganda upplever invånarna i genomsnitt åska under 242 av årets 365 dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden