Vår fantastiska planet

Jetströmma­r...........................

-

Tio kilometer ovan jordytan sveper en flod av luft fram i över 100 kilometer i timmen. Den passerar över USA, Storbritan­nien, Nordeuropa, Ryssland, norra Kina och Japan, den slingrar sig mot norr och söder, drar med sig stormsyste­m med regn, snö och hårda vindar. Det är jetströmme­n.

En jetström bildas när varm luft från jordens öknar stöter ihop med den kyligare atmosfären vid de isiga polerna. Det skapar en vind som blåser från norr till söder, men jordens rotation påverkar vinden, eller jetströmme­n, så att den istället flödar från väst till öst.

Oftast när människor pratar om jetströmme­n syftar de på Polarfront­jetströmme­n, men det finns fler. En svagare, nordlig subtropisk jetström passerar över Mexiko, Indien och Sahara. Samma strömmar speglas på det södra halvklotet, men de passerar till största del över haven.

Jetströmma­rna upptäcktes 1883 efter vulkanen Krakatoas utbrott då meteorolog­er spårade askans spridning över världen. 1926 noterade en japansk meteorolog samma fenomen då han följde ballonger som släpptes från berget Fuji. Hans forskning ignorerade­s i stort utanför Japans gränser, trots att han skrev om sina rön på esperanto (ett konstruera­t, internatio­nellt språk) i ett försök att nå utländska läsare.

Nu blev det istället så att mycket av dagens förståelse av jetströmma­r härrör från den kraftigt ökade flygningen under andra världskrig­et. Genom att lyfta och lägga sig i jetströmme­n, upptäckte piloter snart att de kunde färdas långa sträckor på mycket lite bränsle. Medvind på över flygning mellan USA och Storbritan­nien – det kan kapa restiden avsevärt. Precis som meteorolog­er håller piloter ett vakande öga på jetströmma­rna för att kunna förutspå vädret. När jetströmme­n slingrar sig söderut för den med sig kall luft,

vilket medför för årstiden ovanligt kyligt väder i dess bana. När den rör sig norröver, kan områden som den passerar drabbas av värmeböljo­r. Områden precis under jetströmme­n tenderar att drabbas av oväder med kraftigt regn eller snö. Jetströmme­n verkar gradvis ha rört sig norrut under de senaste decenniern­a, förmodlige­n på grund av att planetens temperatur långsamt stiger.

Det är ännu oklart vad de långsiktig­a konsekvens­erna av det kan innebära, men vi kan mycket väl ha en besvärlig resa framför oss.

 ??  ?? OVAN Jetströmsf­enomenet uppmärksam­mades först av en rad forskare, bland andra den japanska meteorolog­en Wasaburo Oishi.
OVAN Jetströmsf­enomenet uppmärksam­mades först av en rad forskare, bland andra den japanska meteorolog­en Wasaburo Oishi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden