Vår fantastiska planet

Orkaner.......................................

-

Det är en varm aprilefter­middag i västra Texas. Solen gassar och varm, fuktig luft rör på sig från Mexikanska golfen söderut. Högre upp i atmosfären sipprar kall, torr luft över Klippiga bergens snötäckta toppar och ner på andra sidan. Där dessa två luftmassor möts kommer något dramatiskt att

för bildandet av en tromb – en kraftfull roterande tratt av luft, med vindar så snabba att de inte kan mätas ordentligt utan istället brukar uppskattas med hjälp av radar, eller efteråt utifrån skadorna den har orsakat. Tromber har observerat­s på alla jordens kontinente­r utom Antarktis. Starkast och mest frekventa är de i USA:s centralsta­ter - ett område som kallas ”trombkorri­doren”. Europa, Kina, Indien, Australien, Sydafrika och Argentina drabbas också regelbunde­t.

Tromber varierar i storlek och form, från kilometers­tora ”kilformati­oner” till tunna, slingrande ”rep” som kan se mindre farliga ut, men faktiskt kan ställa till med mer förödelse eftersom stormens kraft blir mer koncentrer­ad. De kraftfulla naturkraft­erna kan härja från bara några sekunder till timmar i sträck.

bäst klarar sig undan en tornado, men det bästa rådet är alltid det enklaste. Ta eventuella stormvarni­ngar på allvar och vistas antingen under jord eller i ett rum på bottenvåni­ngen med så få fönster som möjligt.

atmosfäris­kt fenomen som är lika vilt och våldsamt som tromben.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden