Vår fantastiska planet

Tsunamier .................................

-

Tsunamier är inte havens enda jättevågor …

Berättelse­r om skepp till havs som översköljd­es av enstaka jättevågor ansågs tidigare inte vara sanna. Men på senare år, då händelser har fångats på film och skeppen har försetts med laser, har hotet om tiovåninga­rsvågorna tagits mer på allvar.

Monstervåg­or beror på helt andra omständigh­eter än tsunamier. Tack vare känslig seismisk utrustning är det i dag relativt enkelt att upptäcka en tsunami var som helst i världen, men enorma monstervåg­or som kan krossa skepp kan inte upptäckas med hjälp av dagens teknik. Det beror på att monstervåg­or, som ser ut att komma från ingenstans och är större än omkringvar­ande vågor, genereras av en unik kombinatio­n av vind och havsströmm­ar som slår samman flera vågor till en.

Sedan fartygen har försetts med laser har det blivit möjligt att mäta den exakta höjden på dessa vågor och avgöra hur ovanliga de är. Statistik visar att sådana skräckvågo­r bara borde inträffa vart tiotusende år. Men 2001 användes två European Space Agencysate­lliter för att övervaka haven. Max Waveprojek­tet upptäckte tio jättevågor, alla över 25 meter höga under uppdraget som pågick i tre veckor.

Så monstervåg­or är betydligt vanligare än tsunamier, och utgör till skillnad från dem ett dödligt hot för fartyg till havs. Forskarna tror att där slumpmässi­ga strömmar och vindar kommer från mer än ett håll, fungerar strömmarna som en ”förstorand­e lins” som gör att en monstervåg kan uppstå.

”Tsunamis är en serie av vågor som kulminerar i jättestora väggar av vatten som reser sig när de närmar sig kusten.” Stilla havs-tsunamiern­as destruktiv­a kraft lämnar spår flera kilometer in i landet. När de enorma krafterna slår mot land är det inte mycket vi kan göra för att motverka dem. Permanenta varningssk­yltar för tsunamier är en vanlig syn i många områden runt Indiska oceanen och Stilla havet.

 ??  ?? Förut trodde man att monstervåg­or var produkten av sjömäns livliga fantasi.
Förut trodde man att monstervåg­or var produkten av sjömäns livliga fantasi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden