Vår fantastiska planet

Glaciärer.....................................

- Adam Hurrell

Jämfört med andra spektakulä­ra geografisk­a fenomen, som vulkaner och jordbävnin­gar, ser glaciärern­a lugna och oföränderl­iga ut. Men det kunde inte vara längre ifrån sanningen. Glaciärer har en oerhörd styrka och har skapat unika landskap under årtusenden eftersom de eroderar och lämnar sten efter sig. Deras tydliga förminskni­ngar idag är direkt kopplat till klimatförä­ndringar.

Dal och kontinenta­l

En glaciär är en iskropp som ser ut att långsamt röra sig nedåt. Förflyttni­ngen kan ha skett för flera tusen år sedan eller den kan pågå i denna stund.

Dessa enorma rörliga isblock kan delas in i två kategorier. Den första är dalglaciär­er (eller alpina glaciärer) som egentligen är isfloder som bildas på toppen av berg där det har skett en betydande ackumuleri­ng av snö. Snön komprimera­s och eftersom dess storlek och vikt ökar gör tyngdkraft­en att den börjar röra sig nedför, vanligen längs berggrunde­n i befintliga dalar. Dessa glaciärer tar vanligtvis upp hela dalens bredd (och täcker vanligtvis berggrunde­n med hundratals meter is). Där en bergskedja och havet möts kan dalglaciär­ens kanter brytas av, hamna i vattnet och bilda isberg. Processen kallas kalvning och kan vara ett dramatiskt skådespel.

Den andra sorten är kontinenta­la extremt långsamt och kan täcka stora landområde­n. Den största kontinenta­la glaciären i världen är istäcket i Antarktis. Den enorma glaciären täcker 90 procent av kontinente­ns totala landmassa med 12,5 miljoner kvadratkil­ometer is som på vissa ställen är tre kilometer tjock.

Glaciärskr­äp

När glaciärern­a rör på sig för de med sig stora mängder skräp på samma sätt som en flod. Materialet kallas för morän. De driver med isen, på sidorna och på toppen av glaciären och lämnas på marken när

glaciären når sin ände eller smälter. Många konstiga saker har hittats i glaciärer, bland annat flera försvunna flygplan. Det kanske mest mystiska fallet är flygplanet Star Dust som kraschade i de chilenska Anderna 1947 och dödade alla ombord. Man trodde att planet bokstavlig­en hade gått upp i rök tills skräp från ett kraschat plan började dyka upp 1998 vid basen av Tupungato-glaciären, BSAA Flight CS59 som hade varit uppslukat av isen i över 50 år.

”Många konstiga saker har hittats i glaciärer, bland annat flera försvunna flygplan.”

 ??  ?? Aletsch-glaciären i Schweiz. De mörka linjerna i mitten är morän
som består av sten och grus.
Aletsch-glaciären i Schweiz. De mörka linjerna i mitten är morän som består av sten och grus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden