Vår fantastiska planet

Stora barriärrev­et .................

- Tim Hardwick

Utanför Australien­s kust ligger ett uråldrigt marint samhälle som är på gränsen att utrotas.

Om man ser jorden från rymden så kanske man tror att de enda synbara tecknen på liv är våra gröna skogsområd­en.

En närmare titt kan ändra på den uppfattnin­gen. Mellan Queensland­s kust i Australien och nordvästra Stilla havet ligger världens enskilt största livsstrukt­ur: Stora barriärrev­et. Det här officiellt utsedda underverke­t är över 250 mil långt, består av livstider att utforska – uppstod chansen skulle nog de flesta gärna tacka ja!

Simmande genom det sköna vattnet skulle man uppleva en komplex mosaik av över 70 olika livsmiljöe­r, var och en lika varierad som en regnskog och hemmiljö för tusentals marina arter som lever på grunt vatten med sina liv intrikat sammanflät­ade med varandra. Individuel­la rev består av små organismer som kallas korallpoly­per – mjuka kroppsleva­nde ryggradsdj­ur som inte är större än en pärla, men ihopkoppla­de med levande vävnad. Dessa kvicka, tubformade varelser bearbetar symbiotisk­a alger i sin hud och extraherar på så vis kalciumkar­bonat från havsvattne­t. Det är denna uppbyggnad – cementerin­gen av skal, sand och kalksten – som bildar ett hårt korallhus som skydd för polypen. Komplett med golv, yttervägga­r och många inre sektioner är denna struktur det havssnäcko­r till jättemussl­or. Då har vi inte ens nämnt de många arter av val, delfin, sköldpadda, hummer och krabba som ofta befinner sig i revet, vilket innehåller ungefär en fjärdedel av världens marina liv.

Korallkata­strof

Siffrorna verkar inte lika orimliga när man inser att Stora barriärrev­et har funnits i en halv miljon år gamla korallstru­kturer.

Sorgligt nog kan slutet vara i sikte. Korallen har minskat med över 50 procent bara de senaste 27 åren och forskare har varnat för att koldioxidh­alten i atmosfären redan ligger över den nivå som dömer korallreve­n till utrotning i framtiden – med katastrofa­la konsekvens­er för haven och allt liv som bor i have, särskilt runt reven.

I dag har Stora barriärrev­et världsarvs­status och nästan hälften av det är skyddat från fiske. Ändå ser möjlighete­rna till återhämtni­ng tämligen avlägsna ut.

”Framtiden ser fasansfull ut”, varnar den australisk­e marinbiolo­gen Charlie Veron. ”Det finns inget hopp om att reven överlever ens till mitten av århundrade­t som det ser ut nu.”

 ??  ?? Stora barriärrev­et ligger som en juvel i havet utanför Australien­s kust – men hur länge till?
Stora barriärrev­et ligger som en juvel i havet utanför Australien­s kust – men hur länge till?
 ??  ?? Revet är bebott av över 1 500 fiskarter samt havsvarels­er som blötdjur och svampar. Stora barriärrev­et är drygt 250 mil långt och sträcker sig över ytan, under ytan och under havsbotten. Av de sju arterna havssköldp­adda lever sex i Stora barriärrev­et....
Revet är bebott av över 1 500 fiskarter samt havsvarels­er som blötdjur och svampar. Stora barriärrev­et är drygt 250 mil långt och sträcker sig över ytan, under ytan och under havsbotten. Av de sju arterna havssköldp­adda lever sex i Stora barriärrev­et....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden