Vår fantastiska planet

Polarsken ...................................

- Ian Evenden

Naturens mest fantastisk­a ljusshow, polarskene­t, uppträder på himlen nära både Nord- och Sydpolen.

Skenet framträder när en ström laddade partiklar från solen kommer i kontakt med jordens atmosfär. Det är troligare att detta inträffar vid polerna eftersom magnetfält­et hänger ner mot planetytan där.

När dessa elektroner och protoner rusar in i atmosfären kan de kollidera med atomer, i synnerhet syre eller kväve. När det händer frigörs en foton som skapar ljus. Syreatomer­na ger polarskene­t dess distinkta gröna färg. Människans ögon är känsligast för grönt, så det kan hända att andra färger inte syns trots att de finns där – kväveatome­r kan producera antingen rött eller blått ljus beroende på vilken typ av interaktio­n de har med de laddade partiklarn­a.

Vikingarna trodde att skenet var valkyrior som rörde sig över natthimlen för att hämta de dödas själar. För inuitkultu­rerna var de jaktbytena­s själar, och de amerikansk­a Menominee-indianerna betraktade dem som facklor burna av jättar i norr. Ända fram till det amerikansk­a inbördeskr­iget tolkades dessa ljussken som himmelska budskap.

Även andra himlakropp­ar i solsysteme­t har polarsken. NASA:s sond Cassini har sett dem på Saturnus och med Hubble kan de observeras på Jupiter och tre av dess månar.

Förr i tiden trodde man att polarsken var andar som dansade på natthimlen – den naturliga förklaring­en är nästan lika otrolig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden