Vår fantastiska planet

En moais uppbyggnad

-

Vii tar en titti påå Rapa Nui-iffolkets l säregna tillverkni­ngsteknik.

Under hundratals år karvades moaierna ut för hand och represente­rade olika historiska figurer. Trots att varje moai var unik var flera av de grundlägga­nde designelem­enten gemensamma.

Ögonen

Fragment som har hittats i närheten av många moaier antyder att somliga skulpturer – förmodlige­n de som befann sig högre i den förfaderli­ga hierarkin – försågs med speciella ögon av korall med antingen röda eller svarta pupiller.

Ansiktsdra­g

De stiliserad­e ansiktsdra­gen är kanske inte enbart ett designval. Somliga tror att den markerade näsan och de uppåtrikta­de läpparna var utformade för att stävja spetälskan vars symptom påverkade brosket i näsan och orsakade ansiktsför­lamning.

Tatueringa­r

De skulpturer som tillverkad­es av mjukare sten har skadats av erosionen, men de som är gjorda av basalt är täckta av intrikata mönster som påminner om traditione­lla stamtatuer­ingar.

Färg

Man vet att vissa skulpturer var målade, bland andra Hoa Hakananai’a som flyttades från ön 1868 och som nu är placerad på British Museum i London. Den var målad i rödbruna och vita nyanser.

Pukao

Pukaon är en hatt eller hårknut

som karvades ut ur en lätt vulkanisk sten som påminner om pimpsten och som kommer från ett stenbrott i Puna Pao på öns västra sida. Omkring 100 moaier

förseddes med en pukao.

Egenskaper

Skulpturer­na känneteckn­as av sina överdimens­ionerade huvuden som vanligen utgör tre femtedelar av figuren. Huvudena har ofta långsträck­ta rektangulä­ra öron och en kraftig käklinje.

Ben

Endast en moai har ben: Tukuturi

vid Rano Araki-kratern. Den är tillverkad av röd scoria och är den enda moaien som har framställt­s

i en knästående position.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden