Vår fantastiska planet

TIDIGARE FÖRSÖK

-

Tunnelidén är äldre än vad man skulle kunna tro.

Storbritan­nien och Frankrike har en historia med många krig, men de tidigaste förslagen att länka samman de två länderna kom 1802 från den franske ingenjören Albert Mathieu. Hans plan, vilken han presentera­de för Napoleon Bonaparte, inbegrep hästdragna kärror, en tunnel upplyst av oljelampor och en konstgjord ö där man kunde byta hästar halvvägs.

År 1856 presentera­des ytterligar­e ett förslag för Napoleon, denna gång med tåg, och 1865 plockade britten George Ward Hunt upp idén igen. Idén dök även upp

1867, 1876 och 1881. Det sistnämnda förslaget ledde till att man började gräva, men projektet lades ner 1882 eftersom det ansågs äventyra det brittiska försvaret. 1919 väckte David Lloyd George idén till liv igen, men i Frankrike var intresset svalt i efterdynin­garna av första världskrig­et. Ännu ett förslags togs fram 1929, denna gång med särskilda kamrar som skulle kunna översvämma­s för att blockera tunneln vid invasion, men än en gång blev det inget av planerna.

Under andra världskrig­et fruktade man en tysk invasion genom en potentiell tunnel och det dröjde till 1965 innan man började undersöka möjlighete­rna igen. Bygget av en tunnel som påminner om dagens påbörjades 1974 – men lades ner av de brittiska myndighete­rna 1975. År 1979 skissades ännu ett projekt upp, utan järnvägste­rminaler dock. Till slut, 1985, tog man emot förslag på projekt med privat finansieri­ng – detta koncept ledde så småningom till dagens Kanaltunne­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden