Vår fantastiska planet

Så byggdes Colosseum

-

Colosseum hade överlevt jordbävnin­gar, åsknedslag och invasioner av skräckinja­gande barbarstam­mar från norr när romarriket så småningom kollapsade. Men dess största fiende har alltid varit Roms invånare. Här är skälen till att byggnaden ändå har överlevt.

1. Grunden

Hela den massiva strukturen vilar på en betongring som är 51 meter vid och 12 meter djup. På platsen fanns tidigare en sjö så romarna var tvungna dränera området och skapa denna bastanta grund för att kunna bära upp byggnaden.

2. Säten

De brant placerade sätena – ungefär som i en modern idrottsare­na – innebar att åskådarna såg bra. Till skillnad från i dag var de bästa sätena ursprungli­gen tillverkad­e av marmor (som sedan länge har plockats bort och använts någon annastans).

3. Stenpelare

Byggnaden stöttas av pelare tillverkad­e av kvadratisk­a block av tufa, ett slags kalksten som skapats av mineral i sjöar och floder. Stenen finns i rikliga mängder i Italien och Turkiet.

4. Fasad

Byggnadens fasad skapades av 100 000 kubikmeter travertin, ett material som påminner om tufa men som är mindre poröst. Det ger en slätare yta, ungefär som en billigare och lättare variant av marmor.

5. Strid i skuggan

Något som saknas på nutidens Colosseum (men som återges autentiskt i filmen Gladiator) är velarium - en segellikna­nde markis som gav skydd mot sol och regn och som även fläktade åskådarna.

6. Arenan

Manegen bestod av en träplattfo­rm, ungefär som en teaterscen. Den var täckt av sand som absorberad­e blod. Ursprungli­gen kan arenan ha varit möjlig att fylla med vatten för att simulera sjöstrider, men den funktionen gick förlorad när hypogeum byggdes.

7. Under mark

Hypogeum (vilket betyder underjordi­sk) var ett nätverk av celler och korridorer. Djur, fångar och gladiatore­r spenderade sin sista tid här innan de dök upp på arenan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden