Vår fantastiska planet

STÖKIG FESTIVAL

-

Stonehenge är välkänt för sin roll inom nydruidism – en slags andlig rörelse influerad av uråldriga keltiska läror med en stark tonvikt på naturens betydelse. Nydruider har utfört ritualer vid Stonehenge sedan 1905 och hundratals av dem reser dit när sommarsols­tåndet inträffar, jämte tusentals andra besökare som bara vill ta del av feststämni­ngen.

Så har det dock inte alltid varit. Mellan 1972 och 1984 ägde Stonehenge Free Festival rum varje år vid sommarsols­tåndet. Det var en hyllning till alternativ­a kulturer med välkända band som uppträdde gratis. Dessvärre florerade det mycket droger och stenarna riskerade att skadas eftersom folk klättrade på dem. År 1985 förbjöds festivalen, men hundratals människor försökte ändå ta sig in på området. Dusten som följde med polisen har senare blivit känd som ”Battle of the Beanfield”.

Festivalbe­sökarna färdades i en konvoj med över 140 fordon och polisen satte upp väggspärra­r längs rutten för att stoppa dem. Konvojen forcerade det första hindret men fastnade i det andra strax därefter. Vindrutor krossades och ockupanter drogs ut på det intilligga­nde fältet och slogs med batonger. Efter dusten arresterad­es nästan samtliga som deltog i konvojen.

Firandet kring sommarsols­tåndet har inte alltid varit lika lugnt …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden