Vår fantastiska planet

Livet som en gigant

- Andrew Gregory

Världens största levande varelser visar att storleken faktiskt räknas – åtminstone om man vill bli behandlad med respekt.

På det stora hela är människor små. Till och med vanliga träd som är lika gamla som oss sträcker sig långt över oss på en kost bestående av jord, vatten och solljus.

Blåvalen som ständigt simmar och bränner kalorier kan bli lång som en basketplan trots att den inte äter något annat än krill. Varje livsform har sin egen hemlighet till massiv tillväxt, men också en övre gräns – träd når till exempel en maximal höjd som bestäms av hur långt de kan dra upp vatten genom xylemet (vävnaden som utgör det näringsbär­ande kärlsystem­et). De högsta träden är smala i toppen för att förhindra att luft orsakar xylemembol­i. Precis som hos människor kan det vara dödligt.

Människans gränser

Hur mycket skulle vi människor kunna växa att växa krävs en av två saker: protein eller fett. Världens tyngsta person vägde 635 kilo, och den mest muskulösa hade en biceps som mätte 79 cm.

Men de kanske mest fascineran­de av stora människor är de som blir längst. Alla tiders rekordhåll­are var Robert Wadlow från Alton, Illinois, som mätte hela 272 centimeter. Wadlows längd berodde på hyperplasi i hypofysen – en åkomma som utsöndrar tillväxtho­rmoner. Wadlow avled av blodförgif­tning endast 22 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden