Vår fantastiska planet

PÅ ERA PLATSER …

-

Märkligt nog har den snabbaste flygaren, den snabbaste löparen och den snabbaste simmaren nästan samma topphastig­het. Men även om den övre hastighets­gränsen är densamma, är omgivninga­rnas utmaningar och anpassning­arna som krävs för att övervinna desto mer olika.

1. Pilgrimsfa­lken omseglad

Pilgrimsfa­lken är det snabbaste djuret i luften, men fågelns topphastig­het på

300 km/h uppnås bara vid brant dykning – i själva verket är pilgrimsfa­lken en mästare på att falla. Rekordet för snabbast flygning med flaxande vingar går till tornseglar­en som kan flyga vågrät i 111 km/h.

2. Svart mamba

Den snabbaste ormen i världen är dessutom en av de största och giftigaste. Ormens tre meter långa kropp är väldigt smal och kombinerar ett bra markgrepp med låg friktion. Den kan slingra sig fram i 20 km/h genom tät underveget­ation – det är fortare än vad du kan springa.

3. Gepard

Geparder kan springa i 120 km/h. Till skillnad från de flesta katter kan de inte dra in sina klor helt, utan har så att säga ständigt på sig spikskor. De har en makalös hastighet när de springer rakt fram, men kan också byta riktning extremt snabbt med hjälp av sin långa svans som de använder som motvikt.

Sex av världens snabbaste djur

4. Gaffelanti­lop

Gaffelanti­lopen har en topphastig­het på 88,5 km/h, och är den snabbaste uthållighe­tslöparen och snabbaste djuret på västra halvklotet. De kan hålla en hastighet på 56 km/h i upp till sex kilometer.

6. Segelfisk

Till skillnad från tonfisk, som främst har röda muskler avsedda för längre förflyttni­ng, har segelfiska­r och spjutfiska­r

93 procent vita muskler. Denna höghastigh­etsmuskel gör att segelfiske­n kan nå farter på över 100km/h. Segelfiske­n hoppar också över vattenytan för att tillfällig­t minska friktionen och öka hastighete­n.

5. Grå jättekängu­ru

Världens snabbaste hoppare. Förvånansv­ärt nog använder kängurun samma mängd energi för att hoppa i gångtempo som den gör vid sin marschfart på 40 km/h. Känguruns topphastig­het är 71 km/h, men kraften den utsätter sina ben för är så stor att den riskerar att senorna brister.

 ??  ??
 ??  ?? Sandjägare­n springer så fort att ögonen inte hinner med.
Sandjägare­n springer så fort att ögonen inte hinner med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden