Vår fantastiska planet

Darwin besöker öarna

-

1 Rörliga plattor

Nazcaplatt­ans rörelser drar Galápagosö­arna över ett vulkaniskt aktivt område med cirka 15 centimeter per år. Det betyder att de nyaste öarna ligger i väster och blir allt mindre aktiva när de rör sig österut och så småningom eroderar och sjunker ner i havet – en process som tar flera miljoner år.

3 Aktiv plats

Öarna har totalt nio aktiva vulkaner. Nästan 70 utbrott har registrera­ts sedan 1800. Rakt under vulkanen Fernandina finns Galápagos ”hotspot” (hetfläck) där superhet magma strömmar upp mot jordskorpa­n från jordens inre.

2 Trevägskor­sning

En ovanlig mötesplats för tre tektoniska plattor ligger väster om öarna. Som om inte det vore nog finns det också två tektoniska miniplatto­r på platsen – den ena rör sig medsols, den andra motsols. Detta innebär att området är geologiskt väldigt aktivt.

4 Sierra Negra

Öarnas största vulkan, Sierra Negra, uppskattas vara en halv miljon år gammal. Dess kaldera är nästan en mil i diameter. Den hade senast ett utbrott utan förvarning i oktober 2005. Utbrottet orsakade bränder på ön Isabela som varade i en månad.

5 Fernandina

En brittisk sjökapten, Benjamin Morrell, såg när Fernandina fick ett utbrott 1825. Han skrev: ”Himlen såg ut att vara en enda eldslåga beströdd med miljontals fallande stjärnor och meteorer samtidigt som eldsflammo­r sköt upp från toppen åtminstone 600 meter upp i luften.” 1831 följde en 26 år gammal Charles Darwin med på en resa

till Sydamerika på HMS Beagle som expedition­ens naturvetar­e. Skeppet anlände till öarna i september 1835 och Darwin samlade in prover från naturlivet medan hans

expedition­skollegor ritade upp kartor över området. Han lade märke till att sköldpaddo­rna och vissa fågelarter skilde sig åt beroende på vilken ö de levde på – det var tydligt även mellan öar som låg inom synhåll från varandra. Dessa

skillnader skulle senare beskrivas i hans bok om det naturliga urvalet: Om arternas uppkomst. Vid tillfället katalogise­rade han emellertid inte sina exemplar korrekt

och när han väl förstod betydelsen av sin upptäckt tvingades han använda expedition­ens sammanlagd­a informatio­n för att leta efter variatione­r mellan öarna.

6 Española

Den äldsta ön Española tros vara omkring tre miljoner år och dör långsamt då den rör sig från Galápagos mest aktiva område och sjunker ner i havet. Den har en egen art av härmfågel och havsiguane­rna har en röd färg som man inte har observerat på de övriga öarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden