Vår fantastiska planet

Eldens fyra element

-

Brandtrian­geln har tre element som krävs för att en brand ska ta fart. Avlägsnar man ett så dör elden. Nu handlar det om en tetraeder – en form med fyra sidor som var och en är en triangel. Här är eldens fyra element:

1 Syre

Man behöver egentligen inte syre som ett av elementen. Det som krävs är ett oxidations­medel och syre är det vanligaste. Eld kräver i regel en syrehalt på 16 procent. Luft innehåller 21 procent.

2 Kedjereakt­ion

De övriga tre elementen bildade den ursprungli­ga brandtrian­geln, men kedjereakt­ion har lagts till vilket förvandlar 2D-triangeln till en 3D-tetraeder. En exotermisk kemisk kedjereakt­ion håller elden brinnande så länge inget element avlägsnas.

4 Värme

Eld uppstår när brandfarli­ga ångor avges genom bränslebla­ndning med syre i rätt proportion­er och när en energikäll­a appliceras. Vanligen en gnista, men det kan också handla om friktion, strålning, elektricit­et eller till och med tillräckli­gt högt tryck.

3 Bränsle

Det mest självklara elementet. För att det ska brinna måste det finnas bränsle, och när bränslet tar slut eller flyttas bort upphör branden. Bränslet kan bestå av vilket brännbart material som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden