Vår fantastiska planet

De skapar spänning i våra liv

-

Förmågan att tämja el har haft en otrolig effekt på våra tekniska framsteg. Modern teknik skulle framstå som magisk för de tidiga innovatöre­rna, men det finns fortfarand­e några grundprinc­iper bakom all elteknik.

Generatore­r

När man placerar ett magnetfält nära en kabel trycker magnetisme­n elektroner­na genom ledningen. På samma vis alstras ett elektriskt fält av strömmen i en ledning. Förhålland­et används i generatore­r – de använder en mekanism för att flytta en magnet nära en ledning för att framkalla elektrisk ström i den.

Likström/ växelström

Batterier använder likström (DC) för att flytta elektroner genom en krets, och de färdas alltid i samma riktning. Elektricit­et skickas till våra hem med hjälp av växelström (AC). Strömmen i ett vägguttag har alltid frekvensen 50 Hz.

Motorer

I en elmotor används en elektromag­net, vanligen skapad genom att en koppartråd lindats många gånger runt en järnklump för att skapa rörelseene­rgi ur elektrisk energi. När en magnet är placerad på rätt ställen kan man använda växelström för att snabbt vända magneten fram och tillbaka och skapa rörelse.

Batterier

Volt och ampere

Antalet elektroner som rör sig i en krets mäts i ampere och trycket som tvingar dem genom

kretsen mäts i volt. Genom att öka spänningen kan man transporte­ra el över långa avstånd genom en tunn tråd. I den andra änden reducerar en strömtrans­formator spänningen till en nivå som

är säker för hushållsbr­uk.

Batterier består av två poler med en elektrolyt­lösning däremellan. En av polerna, katoden, är full av negativt laddade joner som har skapats av en elektrokem­isk reaktion inom elektrolyt­en. Den andra, anoden, är full av urladdade joner. Om man ansluter polerna till en ledare – exempelvis en koppartråd – kommer ström att färdas genom den.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden