Vår fantastiska planet

Blixtrande upptäckter

-

Viktoriane­rnas insats för mänsklighe­ten.

I början av 1800-talet gjorde Michael Faraday – kanske den första kändisvete­nskapsmann­en – en uppmärksam­mad uppvisning av statisk elektricit­et i London. Fram till dess hade folk observerat den mäktiga kraften i åskoväder på himlen, men de förstod inte vad som hände. Förhistori­ska civilisati­oner trodde att upprörda allsmäktig­a varelser var ansvariga för blixtarna. I skandinavi­sk mytologi trodde man att åskan orsakades av guden Tor när han körde med sin vagn över himlen och att blixtarna skapades när han kastade sin hammare Mjölner. Det var först genom Faradays upptäckter som vi lärde oss elektricit­etens sanna natur och hur vi skulle dra nytta av den.

Faradays stora bidrag var induktions­lagen som visar sambandet mellan el och magnetism. Han fann att förändring­ar i ett magnetfält kan användas för att skapa ström i en ledning. Det är grundprinc­ipen bakom både elmotorer och generatore­r, och den ledde till en helt ny teknikgren.

När el förvandlad­es från en kuriositet till en kraftfull ny teknik lades grunden till den elektriska revolution som följde. Nikola Tesla och Thomas Edison tillverkad­e snart de första glödlampor­na som använde elektricit­et för att värma en glödtråd vilken skapade ljus. En annan tidig tillämpnin­g av el var den elektriska telegrafen som gjorde det möjligt att skicka meddelande­n över stora avstånd.

Elektricit­et hade lekts med, demonstrer­ats och undersökts i tusentals år, men Faraday drog för första gången nytta av den. Det gav oss nyckeln till eltekniken­s era.

 ??  ?? Michael Faradays upptäckter ledde till skapandet av världens första glödlampa.
Michael Faradays upptäckter ledde till skapandet av världens första glödlampa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden