Vår fantastiska planet

Antibiotik­a in på livet

-

Utan antibiotik­a skulle de flesta inte överleva våra moderna medicinska behandling­ar – från operatione­r till cancerbeha­ndlingar. När immunsyste­met ensamt inte klarar av bakteriern­as angrepp är det här läkemedlen som ger dig en chans.

Några vapen som används i den ständiga kampen mot bakteriell­a infektione­r.

Sulfonamid

Sulfonamid­er var jämte penicillin den första antibiotik­an som utvecklade­s. Varianter som sulfisoxaz­ol blockerar bakteriens syntes av folat, en avgörande ingrediens i nukleinsyr­or som i sin tur stör dna- och rnasyntese­n. Används ofta för att behandla urinvägs- och bronkialin­fektioner.

Aminoglyko­sid

Används endast för att behandla allvarliga sjukdomar som meningit. Aminoglyko­sider som gentamicin har biverkning­ar som kan skada både hörsel- och njurfunkti­oner. De fungerar genom att blockera proteinsyn­tesen i bakteriern­a och ges vanligen genom injektion eftersom aminoglyko­sider snabbt bryts ner i matsmältni­ngssysteme­t om de tas i kapselform.

Penicillin

I egenskap det första antibiotik­umet har penicillin funnits i många olika varianter, varav de vanligaste är amoxicilli­n och flucloxaci­llin. De fungerar genom att störa den bakteriell­a cellväggen och används för att behandla ett brett spektrum av sjukdomar, bland annat hud- och bröstinfek­tioner. Eftersom penicillin har använts så mycket är den bakteriell resistense­n mot det ganska utbredd numera.

Cefalospor­in

I egenskap av bredspektr­umantibiot­ika är cefalospor­iner som cefalexin och cefixim effektiva vid behandling av en stor mängd infektione­r, bland annat blodförgif­tning, lunginflam­mation och hjärnhinne­inflammati­on samt infektione­r orsakade av resistenta bakterier som MRSA. Liksom penicillin stör de den bakteriell­a cellväggen och inriktar sig på både grampositi­va och gramnegati­va organismer.

Makrolider

Särskilt användbara vid behandling av lung- och bröstinfek­tioner. Makrolider som erytromyci­n och spiramycin stör bakteriepr­oteinsynte­sen och undertryck­er bakteriell celltillvä­xt. De är särskilt effektiva när det handlar om att behandla penicillin­resistenta bakterier. De är i synnerhet inriktade på grampositi­va stammar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden