Vår fantastiska planet

Kampen mot förfalskar­e

-

Moderna valutor tillverkas med alltmer sofistiker­ade metoder för att förhindra förfalskni­ng.

Från att fejka ädelmetall­er till att trycka falska sedlar – människor har alltid försökt fuska med pengar. Och bankerna har lagt lika mycket tid på att försvåra för förfalskar­na.

1 Räfflade kanter

Räfflor placerades på sidorna av gamla guld och silvermynt för att hindra svindlarna från att avlägsna en del av metallen runt kanten och sedan handla med mynten till fullt värde. De billigare metallerna som finns i moderna mynt innebär att det inte längre är värt besväret.

2 Särskilt papper

Många sedlar tillverkas av bomullspap­per som till skillnad från vanligt papper inte reagerar med jod. ”Detektorpe­nnor” innehåller jodbaserat bläck som ändrar färg när det används på vanligt papper men inte på sedlar.

3 Komplext tryck

Utformning­en av sedlar har under åren blivit alltmer komplex för att göra dem svårare att förfalska. Bland annat använder man sig av mycket små detaljer (som mikrotext) och särskilt bläck.

4 Avancerad märkning

Man kan se kluster av gula cirklar och vattenstäm­pel på många nya sedlar. Dessa känns igen av de flesta skanners och kopiatorer. Mjukvaran i maskinerna vägrar att skriva ut dem.

5 VOID-pantografe­r

Det är inte bara sedlar som behöver skyddas från svindlare. Checkar innehåller ofta dolda meddelande­n som är osynliga för blotta ögat, men som syns på kopior. De kallas för pantografe­r och visar vanligen ordet ”VOID” när checken kopieras, vilket gör den värdelös.

6 Vattenstäm­pel

Liksom hologram kan vattenstäm­plar inte skannas av och skrivas ut eftersom de stämplas under tillverkni­ngen. De uppfanns i Italien tidigt på 1200-talet och är en av de äldsta metoderna för att förhindra förfalskni­ng.

7 Hologram

Hologram är svåra att förfalska – det kräver avancerad utrustning och de kan inte skannas eller fotas av. 3Dmönstret är mycket svårt att kopiera utan tillgång till originalmö­nstret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden