Vår fantastiska planet

Mega tsunamis

-

Tsunamier beskrivs ofta som en enda jättevåg, men de består egentligen av flera vågor. Dessa kulminerar i en enorm vattenvägg som blir högre ju närmare land den kommer. Effekten kan bli förödande över stora områden, vilket till exempel tsunamin i Indiska oceanen 2004 visade.

Ny forskning i en grotta nära Banda Aceh, ett av områdena som drabbades svårt av den tsunamin, avslöjar en serie sedimentla­ger från tidigare tsunamier. Dessa gör det möjligt för experterna att skapa ett tsunamireg­ister som sträcker sig tusentals år tillbaka – och datan kan kanske i framtiden användas för att förutsäga nästa enorma tsunami.

Tsunamier orsakas av seismiska händelser, vulkanutbr­ott, lossnande isberg eller, mer sällsynt, av en asteroid. Omkring 90 procent av alla tsunamier äger rum i Stilla havet, med våghöjder på otroliga 30 meter eller mer som rusar mot land med en hastighet av 80 km/h. När vågorna först bildas ute till havs kan hastighete­n vara över 800 km/h, men tack vare den enorma våglängden kan oscillatio­nen sträcka sig över 20 minuter och vara i princip omärkbar till sjöss.

Det finns bevis på tsunamier så väldiga att deras vågor måste ha höjt sig hundratals meter över land. Spirit Lake-tsunamin 1980 var en sådan ”megatsunam­i”. Vågen nådde 260 meters höjd och orsakades av ett jordskred från Mount Saint Helens vulkanutbr­ott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden