Vår fantastiska planet

Skrivet i sten

-

1 Fyra eror

Grand Canyons stenlager represente­rar var och en av de fyra geologiska erorna: från tidig och sen kambrium till paleozoiku­m, mesozoikum och kenozoikum. Nyast är Kaibab – det 350 meter djupa och 230 miljoner år gamla kalkstensl­agret som omger kaibab-platåns kant.

2 Avslöjar fossiler

Det finns inga fossiler i de tidiga förkambris­ka lagren, som kan betraktas som grundstena­rna längst ner på kanjonens klippsidor. På de ovanliggan­de lagren finns det emellertid fossiler som ger en inblick i förhistori­sk flora och fauna.

3 Vi rör oss uppåt

De första fossilerna förekommer i den förkambris­ka kalkstenen en bit upp på kanjonens sidor, inlednings­vis ganska grundlägga­nde växter. Det följs av paleozoiku­m-lagren som innehåller fossiler från både land och hav. Hela Grand Canyon låg under vatten vid en tidpunkt när kustlinjen avancerade över Nordamerik­a. Vattnet drog sig sedan tillbaka och området steg upp.

4 Spår av tidigare berg

Sandsten, skiffer och kalkstenen bildar paleozoiku­m-lagren som är 1–1,5 kilometer djupa. Några bergväggar i den västra delen av Grand Canyon pekar på att området tidigare var täckt av cirka 0,8–1,5 kilometer höga bergarter som dateras till dinosaurer­nas mesozoiska era. Erosionen har dock avlägsnat det mesta av dem.

5 Den mäktiga floden

Själva kanjonen är från kenozoikum och skapades av Coloradofl­oden som fick hjälp både av landhöjnin­gen och skapandet av California­viken för sex miljoner år sedan. Även smält snö bidrog. Kanjonens har haft sitt nuvarande djup i cirka 1,2 miljoner år.

Grand Canyon är inte bara en påminnelse om naturens krafter utan också en påminnelse om dess förmåga att avslöja sin egen otroliga historia. Kanjonens skiktade klippvägga­r möjliggör för geologer att resa tillbaka två miljarder år i tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden