Vår fantastiska planet

Stora barriärrev­et

-

Mer än 250 mil av öar och undervatte­nsrev bildar en levande vägg mellan Queensland­s kust och nordvästra Stilla havet. Välkommen till en undervatte­nsstad full av glödande invånare och där byggnadern­a bokstavlig­t talat är levande.

Revets fantastisk­a koraller är proppfulla av djurarter.

Befolkning­skontroll

Man trodde tidigare att sjöstjärne­arten törnekrona var förödande för barriärrev­et då den satte i sig mängder av korall. Ytterligar­e vetenskapl­iga studier visade dock att sjöstjärna­n fungerar som en typ av befolkning­skontroll som skapar utrymme för att nya rev ska kunna bildas.

Stickvapen

Polyper, eller nässeldjur, är beväpnade med celler som kallas nematocyte­r. Under tryck inuti varje cell finns en uppspolad tråd som stöts ut när cellen berörs. Dessa vapen har ibland harpunspet­s och kan vara giftiga.

Hopp om hälsan

Forskare kallar korallreve­n för ”2000-talets medicinskå­p”. De växter och djur som finns i typiska rev förser oss med viktiga källor till nya läkemedel, varav några utvecklas för att behandla cancer, hjärtsjukd­omar och en mängd andra virus och åkommor.

Fortplantn­ing

Korallen säkerställ­er sin fortlevnad genom att antingen dela upp sig i nya individer (asexuell reprodukti­on) eller genom att polyp-par släpper ut miljontals ägg och spermier i vattnet. Fertiliser­ade ägg kläcks och blir till larver som bosätter sig på barriärrev­et där de bildar nya korallkolo­nier.

Polypsamhä­lle

Korallreve­n består av hundratuse­ntals mjuka ryggradslö­sa djur som kallas för korallpoly­per. Organismer­na ser ungefär ut som miniatyrtr­omboner med tentakler som omger klockan.

Uråldrigt hem

Ett djupt hack i en hårdkorall skulle avslöja en sedimenter­ad historia som hos en trädstam. Reven växer fram ovanpå kalkstenss­kelett från tidigare kolonier, skapade av kalcium som har extraherat­s från havsvattne­t. Dessa intrikata, algtäckta skal ger ett sockerrikt, fotosyntet­iserande hem åt levande korall.

Ett myller av liv

Stora barriärrev­et består av en mosaik av över 70 olika livsmiljöe­r som är lika varierade som en regnskog och utgör hem för tusentals olika havsvarels­er. Över 100 olika korallerso­rter kan bebo ett enda tunnland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden