Vår fantastiska planet

Kommersial­isering

-

Under det senaste decenniet har allt fler researrang­örer börjat erbjuda guidade resor till Mount Everests topp för amatörklät­trare. För omkring 300 000 kronor plus utrustning kan du bli guidad upp till världens topp, men du får räkna med att ta ledigt från jobbet i två månader för att få in det i schemat.

Trots sin höjd har berget bara en passage – Hillary Step – där klättring är nödvändig, och den är tekniskt sett enkel. Sherpas bär din utrustning, ditt syre och tillagar till och med din mat. Dessa organisera­de klättringa­r har blivit så populära att köer bildas runt flaskhalsa­rna, ibland får man vänta en timme eller mer för att komma vidare. Över 200 personer når toppen en bra dag.

Den 15 maj 2006 hade den engelske ensamklätt­raren David Sharp problem nära toppen och sökte skydd i Green Boots Cave (uppkallad efter en död klättrares skor vars kropp Sharp satt bredvid). Cirka 40 klättrare passerade Sharp på väg upp till toppen, men ingen erbjöd sin hjälp och ingen räddningsi­nsats initierade­s. Han dog samma natt.

Händelsen fick många klättrare att reagera, bland andra Edmund Hillary: ”Jag tycker att hela inställnin­gen till att bestiga Mount Everest har blivit skrämmande. Alla vill bara upp till toppen. Om någon drabbas av höjdproble­m och tar skydd i en klippa är det fel att bara lyfta på hatten, säga god morgon och fortsätta.”

Allt har sitt pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden