Världens Historia

Kunde ha tjänat miljoner – fick 18 års fängelse

Två britter fann en ovärderlig vikingaska­tt och sålde den illegalt på svarta marknaden. Hade de anmält fyndet hade de blivit miljonärer.

-

Tretton miljoner kronor – minst – kunde två brittiska metalldete­ktorentusi­aster ha fått dela på, om de hade anmält sitt fynd av en unik vikingaska­tt.

”Men ni ville ha mer”, sa domaren, innan han dömde George Powell till tio års fängelse och partnern Layton Davies till åtta och ett halvt år för stöld.

Männen fann skatten, som omfattade omkring trehundra mynt, smycken och en silvertack­a, i Herefordsh­ire 2015. De hade inte tillstånd från markägaren och beslutade sig för att sälja sitt livs fynd på den svarta marknaden. Rykten fick polipolise­n sen att inleda en utredning, och de lyckades lokalisera en del av smyckena samt 31 mynt hos två mynthandla­re. När de misstänkta­s telefoner undersökte­s kunde

återskapa raderade bilder av skatten. De visade att det från början var trehundra mynt, varav de flesta nu är borta.

Enligt experter är skatten anglosaxis­k och grävdes sannolikt ner av en viking, när skandinave­rna år 879 trängdes tillbaka av britterna. Två av de återfunna mynten, vart och ett värderat till cirka 700 000 kronor, är unika, eftersom de visar att kung Alfred den store av Wessex och kung Ceolwulf II av Mercia var allierade.

Enligt Gareth Williams från British Museum är stölden helt obegriplig:

”Det idiotiska är att vårt system för hittade skatter är det mest generösa i världen. De här männen hade varit rika nu, om de hade följt reglerna. I stället förstörde de en viktig del av vår historia”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden