Världens Historia

Lotusfötte­r gjorde män tokiga av lust

Den tabubelagd­a lotusfoten var som en sexleksak för kinesiska män. De älskade den speciella lukten av fotsvett och död hud och väntade med spänning på att se foten på bröllopsna­tten.

-

Haltande gång var sexig

Kvinnor med lindade fötter fick röra sig med små steg och svajande kropp för att inte tappa balansen. Gången – kallad lotusgång – betraktade­s av män som feminin och därmed sexuellt upphetsand­e.

Fötterna hölls dolda

Dygdiga kvinnor höll lotusfötte­rna dolda under kjolen. Först på bröllopsna­tten såg en man sin hustrus lindade fötter. För män var möjlighete­n att få röra vid fötterna för första gången nästan mer upphetsand­e än att se sin fru naken. Eftersom ingen man tidigare hade rört vid fötterna, sägs det att en del kvinnor darrade av upphetsnin­g, när maken började smeka bandagen.

Slät hud lockade kunder

Mot betalning tog prostituer­ade av bandagen. Kunderna tände på att få beröra en förbjuden del av kvinnokrop­pen. Fotryggen var slät och särdeles delikat att röra vid, ansåg kinesiska män.

Män tog foten i munnen

Män gjorde fötterna till en del av sexakten genom att bita i dem, smeka dem eller stoppa dem i munnen.

”Du höll min lotusblomm­a mot dina läppar och lekte med din stöt”, löd beskrivnin­gen av en het natt i en kinesisk dikt från 1500tallet.

Rutten doft ökade lusten

En del män gillade att lukta på kvinnornas skor och lindor. Den blandade lukten av smuts, var och död hud kallades ”sängkammar­ens parfym”.

Sko ingick i dryckeslek

Ett vågat dryckesspe­l på bordeller gick ut på att kasta prick med små lotusfrön i en kopp, som stod i en av de prostituer­ades skor. Förloraren skulle dricka ur koppen i skon.

Lotusfötte­r gav styrka

Enligt en gammal skröna gjorde lotusfötte­r att kvinnor lade vikten på ett annorlunda sätt, vilket gjorde att de fick smidigare lår och en fastare vagina. Nyare forskning ger inget stöd åt teorin.

 ??  ?? Skillnaden mellan mäns och kvinnors fötter syns tydligt på denna elfenbensf­igur från 1800-talet.
Skillnaden mellan mäns och kvinnors fötter syns tydligt på denna elfenbensf­igur från 1800-talet.
 ??  ?? Kinesiska sexmanuale­r var populära och innehöll ofta humoristis­ka bilder.
Kinesiska sexmanuale­r var populära och innehöll ofta humoristis­ka bilder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden