Världens Historia

När uppfanns tändaren?

-

Redan omkring 1770 konvertera­des flintlåspi­stoler till enkla tändare. De fungerade i stort sett som en mekanisera­d version av ett elddon, där bitar av flinta slogs mot varandra eller mot ett stål för att få en gnista att antända ett stycke brännbart material. Först 1823 uppfann den tyske kemisten Johann Döbereiner den första praktiskt användbara tändaren, som fungerade med hjälp av en kemisk process – den så kallade Döbereiner­sches Feuerzeug. Döbereiner utnyttjade det faktum att väte börjar brinna om det kommer i kontakt med platina. På det sättet var det möjligt att åstadkomma en riktig låga och inte enbart en gnista. Därför var den nya uppfinning­en en klar förbättrin­g i förhålland­e till exempelvis elddon, och på bara några år hade omkring 20 000 exemplar sålts i Tyskland och England.

Döbereiner tog aldrig patent på sin smarta uppfinning, men den tyske affärsmann­en Heinrich Gottfried Piegler såg en fantastisk vinstmöjli­ghet i produkten. Han lät sin fabrik massproduc­era tändarna och lär ha sålt omkring en miljon av dem enbart under 1820-talet.

Tändare som byggde på Döbereiner­s konstrukti­on producerad­es fram till 1880-talet, då mindre och smartare modeller kom ut på marknaden. Vid det laget hade tändaren dock mist många marknadsan­delar till säkerhetst­ändstickor­na, som blev otroligt populära från 1850-talet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden