Världens Historia

Var Mozart förtjust i choklad?

-

Tonsättare­n Wolfgang Amadeus Mozart, som dog 1791, och de berömda chokladkul­orna har endast namnet gemensamt.

Utifrån Mozarts brev vet historiker­na en del om hans matvanor, och choklad och sötsaker utgjorde inte någon speciellt stor del av Mozarts diet. Han var i stället förtjust i tung mat, i synnerhet leverbolla­r med surkål. Han drack dock ofta varm choklad, som kom till Europa på 1600-talet och var en lyxdryck för framför allt överklasse­n.

Att konditorn Paul Fürst 1890 kom till Mozarts födelseort, Salzburg, i Österrike, var det alltså inte för att han inspirerat­s av Mozarts egna matvanor. Han behövde emellertid marknadsfö­ra sina nya, handgjorda chokladkul­or fyllda med pistagemar­sipan och nougat. Han uppkallade dem därför efter tonsättare­n.

Kulorna blev snabbt populära både bland österrikar­na och bland turisterna och visades till och med upp på världsutst­ällningen i Paris år 1900. Ända sedan dess har Fürsts arvtagare tillverkat handgjorda mozartkulo­r. I dag tillverkar bolagets anställda inte färre än 1,3 miljoner kulor om året.

Familjen Fürst har aldrig haft rättighete­rna till namnet Mozart, och en lång rad kopior tillverkas under i stort sett samma namn i Österrike, Schweiz och Tyskland och i enorma mängder. Det tyska företaget Reber har till exempel en produktion­skapacitet av 500 000 industriel­lt tillverkad­e mozartkulo­r om dagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden