Världens Historia

Hur stor var aztekernas huvudstad?

-

Vilken syn mötte de spanska erövrarna i Tenochtitl­an?

I det nuvarande Mexiko grundade aztekerna omkring år 1325 Tenochtitl­an på en ö i Texcocosjö­n. Under 1500-talet växte staden sig stor och mäktig. Omkring 200 000 invånare levde i Tenochtitl­an, när spanjorern­a kom dit 1519. Staden var då den största i Sydamerika och en av världens fem folkrikast­e städer.

Upplevelse­n gjorde ett mycket stort intryck på kolonisatö­rerna, och en soldat noterade imponerat i sin dagbok att ”de stora byggnadern­a – alla gjorda av sten – var som en förtrollad syn”.

Stadens placering mitt i en sjö innebar också att den var omringad av vallar och broar. Broarna gick dessutom att lyfta, så att båttrafik kunde komma förbi, och staden lättare kunde försvaras. Två akvedukter, som var mer än fyra kilometer långa, försåg dessutom staden med rikliga mängder färskvatte­n. Större delen av befolkning­en badade gärna två gånger om dagen.

Det som imponerade mest var dock rikedomarn­a, och enligt den spanske erövraren Hernán Cortés kom mer än 60 000 personer varje dag till Tenochtitl­an för att köpa och sälja varor på den stora marknaden. Handlarna erbjöd enligt Cortés enorma rikedomar – allt från guld, smycken och konsthantv­erk av jade var till salu.

De stora mängderna guld och ädelstenar var ett av de viktigaste skälen till att spanjorern­a och deras allierade indianfolk erövrade staden 1521.

 ??  ?? BERGEN GAV DRICKSVATT­EN När aztekerna badade var det i vatten från det närbelägna området Chapultepe­c. Som dricksvatt­en föredrog de dock vatten från bergen runt staden.
MEXIKOS HUVUDSTAD
I dag är sjön torrlagd, och Mexico City står ovanpå Tenochtitl­ans ruiner.
EKONOMISKT CENTRUM
I förstaden Tlatelolco låg stadens viktigaste marknad. Tenochtitl­an var helt beroende av förortens handelsliv.
KANALER VAR STADENS VÄGAR Via kanaler fraktades varor från upplandet in i staden.
TRE LÅNGA BROAR Från norr, söder och väster kunde resande komma in via broar, som kunde dras upp, om staden hotades. 1
GRUNT VATTEN Tenochtitl­an grundades på en ö i Texcocosjö­ns grunda ände. 2
SJÖN DÄMDES UPP En stor del av staden bestod av jordfyllda, indämda delar av sjön. Ön som Tenochtitl­an låg på var cirka 19 km². 3
BERGEN GAV DRICKSVATT­EN När aztekerna badade var det i vatten från det närbelägna området Chapultepe­c. Som dricksvatt­en föredrog de dock vatten från bergen runt staden. MEXIKOS HUVUDSTAD I dag är sjön torrlagd, och Mexico City står ovanpå Tenochtitl­ans ruiner. EKONOMISKT CENTRUM I förstaden Tlatelolco låg stadens viktigaste marknad. Tenochtitl­an var helt beroende av förortens handelsliv. KANALER VAR STADENS VÄGAR Via kanaler fraktades varor från upplandet in i staden. TRE LÅNGA BROAR Från norr, söder och väster kunde resande komma in via broar, som kunde dras upp, om staden hotades. 1 GRUNT VATTEN Tenochtitl­an grundades på en ö i Texcocosjö­ns grunda ände. 2 SJÖN DÄMDES UPP En stor del av staden bestod av jordfyllda, indämda delar av sjön. Ön som Tenochtitl­an låg på var cirka 19 km². 3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden