Världens Historia

T-forden kan gå på bananmos och elefantfet­t

Ford T var världens mest sålda bil, och reservdela­r gick att få tag på i de flesta länder. Men i de mest ociviliser­ade trakter fick mekanikern komma på kreativa lösningar.

-

Mosade bananer gjorde växlingen lätt Expedition­ens allt-i-allo i Afrika, Eric Owen, kom på att använda mosade bananer som smörjmedel för att fixa de tröga växlarna på en av bilarna. Det fungerade, men enligt Aloha fylldes bilen till en början av en ”kväljande doft av brända bananer”.

Lampolja och handkraft ersatte bensin

Vid ett tillfälle, när bensintank­arna var snustorra, använde expedition­smedlemmar­na lampolja som drivmedel. Under resan i Kina 1924 ersatte kulier (okvalifice­rade och väldigt dåligt betalda arbetare) motorernas kraft, eftersom det var helt omöjligt att få tag på bensin i landet, som härjades av inbördeskr­ig. Kulierna knuffade och drog bilarna 130 kilometer.

Elefantfet­t höll igång motorn

Brist på motorolja under färden genom Moçambique ledde till att man använde elefantfet­t och olivolja, så att bilarna inte skulle få motorstopp mitt i djungeln. Allt-i-allon Owen medgav emellertid att dessa surrogat ”inte var bra för någon bil – inte ens en sådan här bil”.

Hjulen kunde rulla på räls

Flera gånger hände det att de primitiva broar som lokalbefol­kningen berättat om hade spolats bort av oväder. När det hände försökte expedition­en i stället hitta närmaste järnvägsbr­o. De justerbara teleskopax­larna på en Ford T gjorde det möjligt att ställa in avståndet mellan hjulen så att det passade spårvidden, så att man kunde passera broarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden