Världens Historia

Ole Bullspelad­e på praktfiole­r

-

Norrmän spelade upp till dans

I bygderna kring Bergen blev den särpräglad­e norska hardanging­felen utbredd under 1700-talet. Under de fyra vanliga strängarna har hardangerf­iolen fyra– fem resonansst­rängar. De förstärker ljudet, när violiniste­n spelar på spelsträng­arna. Instrument­et är ofta dekorerat med pärlemor och används mest till dansmusik. Ole Bull har troligen ägt ett exemplar, som i dag finns på Norsk Folkemuseu­m i Oslo.

Endast de yppersta fiolerna var bra nog för mästaren. Ole Bull ägde en samling av de bästa instrument som någonsin byggts, och han var en flitig samlare hela livet. Han ägde allt från norska spelmansfi­oler till instrument byggda av de italienska mästarna.

Mästerstyc­ke samlade damm

Den italienska staden Brescia var på 1500-talet centrum för instrument­makare. Bland dem var Gasparo da Salò, som 1562 byggde en fiol, som hamnade i skattkamma­ren hos en österrikis­k hertig. Ingen hade någonsin spelat på instrument­et, när en beundrare 1842 testamente­rade det till Ole Bull.

Pest flyttade produktion­en

Pesten kostade år 1630 många av Brescias fiolmakare livet, i stället blev staden Cremona ett fiolcentru­m. Där konkurrera­de Guarneridy­nastin med den berömda släkten Stradivari om att bygga de finaste instrument­en.

Ole Bull ägde fioler byggda av båda familjerna, men när det kom till kritan föredrog han de ljusa tonerna från sin Giuseppe Guarneri-fiol.

 ?? ANNE-LISE REINSFELT/NORSK FOLKEMUSEU­M ??
ANNE-LISE REINSFELT/NORSK FOLKEMUSEU­M
 ?? GRANGER/IMAGESELEC­T ??
GRANGER/IMAGESELEC­T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden